Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.12.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 802. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.12.28. Közélet

A.E. A “világvégét” megelõzõen sokan vidékünkön megelégedéssel és némi iróniával állapították meg, hogy itt bizony nem lesz semmi, ugyanis ez a régió már régen a világ végén található, így csendesen élhetünk tovább, s az élet folyik a megszokott medrében. Csendes élet ide, csendes élet oda, a 2012-es esztendõ így, visszatekintve, bizony elég eseménydúsra sikeredett, még akkor is, ha némely történések végkimenetele nem egyesek szája íze szerint történt. Ez év eseményeit ha általánosan vesszük górcsõ alá, akkor tulajdonképpen két nagy esemény köré lehetne csoportosítani, az egyik a nyár elejei helyhatósági-, a másik pedig a pár hete lejárt parlamenti választás. Emellett természetesen rengeteg olyan dolog történt, melynek pozitív vagy negatív hatásai a jövõben lesznek majd érezhetõek, ilyen lehet a bibarcfalvi fürdõre letett többmilliárdos pályázat, a borvízpalackozó, a baróti víz-és csatornahálózat munkálatai, a strand, a kóbor kutyák kérdése, a bardoci szennyvízhálózat, adóemelés. Összeállításunban csak kimondottan olyan események szerepelnek, amelyekrõl lapunk hasábjain is olvashattak, írásunkban kizárólag ezekre a forrásokra támaszkodtunk.

Zöld út az adóemelésnek
Az állami megszorítások mellett a január a helyi adók és illetékek megnövelésérõl szólt, igaz, ez csak Baróton történt meg, Erdõvidék öt községében 2012-ben nem emelték a helyi adókat. Hogy jövõre lesz-e emelés, az hamarosan kiderül majd.


A befizetett pénzünkért cserébe...
Év elején hasonló problémákkal néztünk szembe, mint most, mondhatni, hogy semmi sem változott, a hóval, jéggel borított utakon épp olyan nehéz közlekedni, mint eddig.
Az emberek türelmetlenek, az új városvezetéstõl megoldást várnak, a polgármester oldja meg végre azt, amit elõdje nyolc év alatt nem tudott! - szajkózzák az elégedetlenkedõk.


Ígéretekbõl nem volt hiány

2012-ben elõszõr Vargyason jártunk, ahol az azóta újraválasztott Ilkei Ferenc polgármesterrel arról beszélgettünk, milyen terveket szõttek erre az évre. A községben azt szerették volna, ha végre egyenesbe kerülnek a vízhálózat ügyében, és ha lassan is, de elkedõdhet a rácsatlakozási folyamat az új rendszerre.  Azóta kiderült, szinte ugyanott vannak, mint januárban, annyi elõrelépés történt, hogy legalább most tudják, a fúrt kutakban nincs elegendõ víz. A vízhálózat nem az egyetlen gondja a falunak, idénre tûzoltószertár kibõvítését, és egy ravatalozóház felépítését szerették volna. 

Nagybaconban, az akkori polágármester, Bardocz Csaba számára Nagybacon és Kisbacon közötti vízhálózat kiépítése volt a legnagyobb prioritás, ezen terve, köszönhetõen a romániai megbízható pályáztatási rendszernek, év végéig dugába dõlt.


Nagyajtán, az egyik fõ témát ugyancsak a vízhálózat jelentette, a rendszer kész van, egyelõre azonban kérdéses, hogy ki lesz a szolgáltató, és nem lehet tudni, hogy miként oldják meg a rácsatlakozást. Nagyajtán a hidak kérdése továbbra is egy megoldatlan ügyként szerepelt 2012-ben.
Bölönben egy új óvoda felépítését tervezték, valamint a parkosítási folyamatot is elkezdték volna, amelynek hatására jelentõsen megváltozott volna a községközpont képe.


Bardocon, a közmûvesítés továbbra is a legnagyobb tervek közé tartozott 2012-ben, ebben az évben sikerült is hozzáfogni a szennyvízhálózat lerakásának, e téren is ismételten úttörõnek bizonyult Bardoc.


Ki nevet a végén?
Februárban már körvonalazódni látszott, hogy kik lesznek azok a személyek, akik polgármesterjelöltként indulni akarnak a helyhatósági választásokon. A legnagyob figyelem nem véletlenül Barótra hárult, itt elsõként az RMDSZ volt, aki megnevezte jelöltjét, Lázár-Kiss Barnát.


Nem képviselni, szolgálni a népet
Az RMDSZ és az MPP mellett színre lépett Erdõvidéken is a harmadik magyar párt, az EMNP, az új párt merész tervekkel indult, részt kívántak venni a helyhatósági választásokon, polgármesterjelöltjük Virág László volt.


Hogy ne csak négyévenként legyünk fontosak
A pártok mellett Baróton Derzsi Sámuel, független jelöltként indult, aki, mivel egy párt mellett sem kötelezte el magát, mindenki polgármestere akart lenni.


Lesz, vagy nem lesz bevásárlóközpont?
2011-ben is errõl cikkeztünk, tehát a téma nem volt idén sem újkeletû. Az azonban mindmáig nem derült ki, hogy mit is akartak tulajdonképpen a külsõ buszmegálló helyébe építeni.
Ahogy közeledett a június, úgy durvult a helyzet, egészen odáig, hogy a város erõgépei nemes egyszerûséggel a választások elõtt három nappal eltakarították az egyori jegyszedõt.
Bár már márciusban összegyûltek a szükséges támogató aláírások, ezidáig minden maradt a régiben, se befektetõ, se bevásárlóközpont...


Feszültségek a Magyar Polgári Pártban
Nem volt problémamentes az MPP berkeiben a polgármesterjelölt állítása, Hoffman István egykori alapító tag hiába próbálkozott azzal, hogy demokratikus módszerekkel tartsanak elõválasztást, és úgy döntsenek a jelöltrõl, próbálkozásai kudarcba fulladtak.
A párt ellentmondva saját statutumának, a demokratikus választás helyett a diktatúra mellett tette le voksát.


Kampány kacsa volt a gyarmatosítás?
Bombaként robbant a hír, miszerint a Vargyason beruházni akaró osztrák cég nem akar egyebet, mint etnikailag fellazítani az itteni közösséget. Az Újvargyas nevet viselõ szabadidõközpont nem más, mint egy jól kitervelt gyarmatosítási terv - a vargyasi MPP állítását sok más erdõvidéki is megalapozottnak találta. Bár az osztrák cég képviselete cáfolta, hogy ilyen terveik lennének, így 2012 végén még mindig nem egyértelmû, hogy mit is álmodtak tulajdonképpen oda.


Gyõzött a köpeci szil!
A politika mellett másról is szóltak a mindennapok a vidéken, Romániában az Év Fája versenyt az azóta Antal Jenõ emlékfa névre keresztelt köpeci szil nyerte meg.


Baróton lezárult egy korszak
A június 10-i eredményeket követõen, mondhatni Erdõvidék központjában az emberek jó része a változásra szavazott, Lázár-Kiss Barna több mint 2000 szavazatot kapott. Az új elöljáró elmondta, kampányában nem ígért sokat, de azt a keveset igyekszik teljesíteni az elkövetkezõ négy évben.


Továbbra sem üzemel a városi strand
Bár tavaly hivatalosan is átadták, a strand problémája továbbra sem oldódott meg, hiába volt forró a nyár, a létesítmény kapui zárva maradtak.


Milliárdokat kell kifizetnie a városnak
A választásokat követõen kiderült, az elmúlt nyolc esztendõ mibe került a városnak, az iskola campuszt építõ Sigapress nevû cégnek 9,9 milliárd lejt kell visszafizetni.


Még egy év, de lehet tíz is...
Elkezdõdtek a mederjavítási munkálatok Barót patakán, melyek sok természetvédõben nagy felháborodást váltottak ki, a milliárdos befektetés nem aratott osztatlan sikert, még a patak mellett élõk körében sem.


El a kezekkel az intézményeinkrõl!
Szeptemberben ismét kampányszagú lett a közhangulat, ennek egyik ékes példája a sepsiszentgyörgyi tüntetés, ahol több tízezren vonultak utcára a Mikó kollégiumért. Azóta bebizonyosodott, az esemény kulcsfigurái pártszínekben indultak egymás ellen a parlamenti választásokon...


Vége a tilosban parkolásoknak!
Jövõre biztosan életbe lép az új forgalmi rend Baróton, melynek célja könnyebbé és átláthatóbbá tenni a közlekedést a városban.


Bezárta kapuit a bibarcfalvi borvízpalackozó
A probléma március óta gyûrûdzik, a tetõfokát ez év novemberében ére el, amikor a munkások azt mondták, többé nem dolgoznak, ameddig nem kapnak fizetést!


Milyen lesz 2013?
A fenti összeállítás fényében mindenki maga döntse el, hogy mit remél még ezután, annyi bizonyos, hogy 2013 a megvalósítások éve kell, hogy legyen, mert idén sem maradtunk híján az ígéretekkel, ám a boldogsághoz ez nem elég!
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 802. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.