Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.11.23.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 797. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.11.23. Közélet

Bezárta kapuit a bibarcfalvi borvízpalackozó

A.E. Két héttel ezelõtti lapszámunkban (november 9), arról adtunk hírt, hogy sztrájkba lépnek a bibarcfalvi borvíztöltõde alkalmazottai. Az embereknek elege lett abból, hogy a vállalat nem tartja be az ugyancsak sztrájkkal kicsikart ígéreteit. Az elmaradt bérezésrõl, a több hónapos ételjegy kimaradásokról úgy a helyi, mint a megyei média is beszámolt, akkor már felröppent az a hír, hogy valószínûleg ennek a sztrájknak nem lesz jó vége, megtörténhet, hogy bezárják a töltõdét.
Az elmúlt két hétben a munkások kitartóak voltak, bár megjelentek a munkahelyen, dolgozni azonban nem voltak hajlandóak, mindaddig, amíg nem kapják meg azt, amit kérnek: a fizetésüket, amiért megdolgoztak. Sajnos, ami két héttel ezelõtt még csak feltételezés volt, ezen a héten kézzelfogható valóssággá vált, történt ugyanis, hogy a vállalat vezetõsége közölte, úgy döntöttek, bezárják a felsõ borvíztöltõdét. Ennek következményeként több mint negyven alkalmazottnak bontják fel a munkaszerzõdését. Az ok egyszerû és világos: a felsõ egység veszteségesen dolgozott, ez indokolta azt, hogy bezárják az üveges részleget. Lapzártánkig semmi változás nem történt, a felsõ gyár továbbra sem üzemel, a palackozott vízhez szokott erdõvidékiek pedig csak most kezdenek felébredni, hogy tulajdonképpen mekkora is a baj.
Korodi István szakszervezeti elnök elmondta, az emberek mindaddig nem hajlandóak dolgozni, amíg nem kapnak pénzt, úgy a felsõ, mint az alsó töltõdénél folytatják a sztrájkot, azzal a tudattal is, hogy kilencvenen kerülhetnek az utcára. Korodi hangsúlyozta, nem hiszi, hogy a veszteség lenne az az ok, ami miatt bezárt a felsõ töltõde, amikor a helyiekkel leültek tárgyalni, abban egyeztek meg, hogy az embereknek kifizetik a szeptemberi bérüket egyszerre, azonban ezt nem tették meg.
A bibarcfalviak és a környékbeliek a felháborodás mellett többek között azt is nehezményezik, hogy a helyi vezetõk közül senki nem állt a munkások mellé, ezt legfõképpen a baróti polgármestertõl, Lázár-Kiss Barnától várták volna el, az elöljáró azonban ez idáig nem foglalt állást.

“Egy magántõkével rendelkezõ vállalat belsõ történéseibe nem lehet beleszólása senkinek, még a polgármesteri hivatalnak sem. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elhatárolódom az esettõl, mindenképpen szándékomban áll szóba állni úgy a helyi, mint a bukaresti vezetõkkel, amennyiben ez lehetséges. Senkinek nem lehet az az érdeke, hogy most kilencven ember utcára kerüljön, egy olyan vidéken, ahol amúgy is magas a munkanélküliség.
Ugyanakkor azt is elmondhatom, hogy ebbe az ügybe egyedül csak egy polgármesternek lehet beleszólása. Annál is inkább, mivel a vállalat Barót városának is tartozik, nem támogatom azt az elképzelést, hogy zárjon be a töltõde – mondta el véleményét Lázár-Kiss Barna.
Barót város elöljárója annyit még hozzátett az esethez, hogy egyértelmûen elutasítja azt a magatartást, ami az egészbõl egy politikai ügyet csinálna, ez egyáltalán nem helyes. Fõként most, így a választások elõtt, némelyek ebbõl politikai elõny akarnak kovácsolni maguknak.
Szeptemberi fizetés helyett
“Két héttel ezelõtt, hétfõn állt le a munka a töltõdénél, kedden már tárgyalóasztalhoz ültünk az itteni vezetõkkel. Akkor megegyeztünk abban, hogy amennyiben kifizetik egyben a szeptemberi bérüket, azon nyomban újra munkába állnak. Akkor azt ígérték nekünk, hogy a kérést továbbítják a bukarestieknek, és legkésõbb csütörtökön fizetnek is – meséli a történteket Korodi. A szakszervezeti elnöktõl továbbá megtudtuk, hogy a fizetés kiadása helyett Bukarestben úgy döntöttek, bezárják a felsõ töltõdét, mert veszteséges: “Ez az intézkedés körülbelül 45 embert érint, akiknek kerek-perec megmondták, hogy felbontják a munkaszerzõdésüket. Az alsó üzemnél a sztrájkolók választás elõtt állnak, vagy sztrájkolnak, és akkor õket is elbocsátják, vagy dolgozni kezdenek, ám a fizetést egyelõre nem tudják senkinek garantálni.
Az emberek azt mondták, inkább lesznek munkanélküliek, de tovább így nem dolgoznak. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy várjuk, a felsõ üzem alkalmazottai kapják kézhez a hivatalos felmondó papírt, amíg ezt nem kapják meg, munkanélküliek sem lehetnek”. A szakszervezet reméli, sikerül valahogyan megállapodásra jutni, és újra üzembe helyezni a borvíztöltõdét, hiszen ebben az esetben mindenki csak vesztes lehet. Addig azonban kilencven ember sorsa a jövõre nézve bizonytalan.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 797. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.