Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.11.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 796. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.11.16. Közélet

Derzsi Sámuel: Valakinek el kell mondani az igazat, bármi áron!

A.E.Vasárnap a baróti demokrácia központban tartott sajtótájékoztatón mutatta be Szepsiszék-Erdõvidék szenátor-, illetve képviselõjelöltjeit az EMNP. A két jelölt Toró T. Tibor és Derzsi Sámuel röviden ismertette kampányprogramját, amely a Néppárt, Jövõt Erdélyben! programjához igazodik. Toró T. Tibor szenátorjelölt legfontosabb feladatának az autonómia hiteles képviseletét tekinti, úgy gondolja, hogy az EMNP felkészült arra, hogy Bukarestben ki tudjon állni az autonómiáért. A cilvil szféra szintjén megvan az akarat, ám ahhoz, hogy ez megvalósuljon, oda a politikai akarat is szükséges az RMDSZ mellé, tehát kell egy autonómista párt is - fogalmazott. A 6:3-as alternatív küszöbbel kapcsolatosan elmondta, õk nem egy vagy-vagy stratégiát követnek, hanem egy is-is stratégiát. Ennek kapcsán hangsúlyozta, történelmi lehetõség elõtt az erdélyi magyarság, az RMDSZ nem esik ki, így az alternatív küszöbnek köszönhetõen, akár két magyar párt is bejuthat a parlamentbe. Derzsi Sámuel képviselõjelölt, - aki a júniusi helyhatósági választásokon még független színekben indult, és pályázta meg Barót város polgármesteri székét - úgy véli, ahhoz, hogy elképzeléseit, akaratát érvényesíteni tudja a közösség érdekében, hátsó erõre van szüksége. Derzsinek elege lett a 22 év zászlólengetésbõl, a táblaállításokból, az RMDSZ kirakatpolitikájából, úgy látja, a Néppárt az a párt, ahol évényesíteni tudja munkahelyteremtõ, régófejlesztõ elképzeléseit. A képviselõjelölt úgy véli, nem lehet akadály az, hogy most pártszínekben indul, mert eljött az ideje annak, hogy valaki kimondja az igazságot, ezzel a lépéssel õ nem adta fel elveit. A KISZ titkáros múltját is felvállalja, nem tagadja meg, csupán annyi a kérdése, hogy akkor, amikor õ a forradalom elõtt a kommunizmusban nyíltan felvállalta magyarságát, hol voltak azok az emberek, akik ma õt kommunistának, besugónak titulálják. 

“Egy hónappal ezelõtt, pont az RMDSZ részérõl Pál-Szilágy Zoltán fogalmazta meg azt az igényt, hogy Erdõvidéket, erdõvidéki kellene képviselje a román törvényhozásban. Akkor azt láttuk, ez nem jött össze, hiszen az RMDSZ színekben nem erdõvidéki indult. Ezért a Néppárt úgy gondolta, indít egy személyt, aki Erdõvidéken született, itt él és dolgozik és ez a személy Derzsi Sámuel helyi vállalkozó. Itt az idõ arra, hogy az RMDSZ felvállalja amit mondott, ezért, ezt az erdõvidéki jelöltet támogatniuk kell - fogalmazott Szép Béla, az EMNP helyi elnöke.
“Sokan úgy gondolják, hogy amíg nem erõsödünk meg gazdaságilag, nincs helye az autonómista törekvéseknek” - Toró T. Tibor szenátorjelölt, megítélése szerint téves ez a felfogás, pont az autonómia az, aminek köszönhetõen fejlõdhet egy régió, egy kisebbség. Erre példák manapság is vannak az Unió területén, lásd Dél-Tirolt, vagy éppen a Baszk vidéket. A két jelölt elmondta, õk nem az RMDSZ ellen indulnak, nem is feltételezik azt, hogy az RMDSZ nemzetáruló lenne, ám a sok kompromisszumnak köszönhetõen, a párt már nem képes megujúlni. Õk nem képviselni, hanem szolgálni akarják a nemzetet.
Derzsi Sámuel képviselõjelölt kihangsúlyozta, õt nem érdekli a bársonyszék, sem a titulus, õ dolgozni megy Bukarestbe. Üzletemberként rengeteg kapcsolatra tett szert, úgy ország szinten, mint a nagyvilágban, és ezeket a kapcsolatokat most itthon kamatoztatná a közösség rendelkezésére bocsájtaná.
Hiszi, rengeteg olyan lehetõség van erdõvidéken, aminek a segítségével el lehetne mozdulni a holtpontról. Így megakadályozható lenne, az hogy idegenek vásárolják fel földjeinket, mások lakják be házainkat, és töltsék meg iskolapadjainkat.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 796. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.