Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.11.09.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 795. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.11.09. Közélet

Új lendület a Baróti Vállalkozó Egyesületnél

A.E.Viszonylag hosszabb csend után újra találkozót tartott a Baróti Vállalkozók Egyesülete múlt pénteken a Rózsa-vendéglõben. A 2006-ban alakult egyesület egyik fõ célkitûzése, hogy naprakész információval lássa el a helyi vállalkozókat, valamint, hogy tevékenységükkel nemcsak a meglevõket támogassák, hanem új vállalkozások elindítását is segítsék, ezen célok a mai napig mit sem változtak. Ezeknek az elképzeléseknek szeretnének egy új lendületet, egy új jövõképet adni. Az est folyamán elhangzott, hogy a vállalkozói találkozókat rendszeressé szeretnék tenni, lehetõleg minden hónapban megtartani, és ezekre az estékre a vállalkozói világban otthonosan mozgó személyeket, intézményvezetõket, gazdasági szakembereket hívnának meg. Meglátásuk szerint manapság fontos, hogy egy üzletember, vállalkozó naprakész információval rendelkezzen az üzlet világában. A pénteki összejövetelen, amelyre meghívást kapott Lázár-Kiss Barna, Barót város polgármestere is, Fancsali Kálmán, a Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium részérõl, a nemrég elindított Mihail Kogãlniceanu elnevezésû országos programról beszélt, amelynek célja a kis- és középvállalkozások támogatása, a hitelfelvétel lehetõségeinek bõvítése. A Kogãlniceanu  program nyújtotta támogatási összegek fedezhetik egy cég beszerzési, szolgáltatási, bér-adó és illetékbefizetési költségeit, valamint más kötelezettségeket. Weithaler Magdolna, az OTP Bank baróti kirendeltségének igazgatója arról beszélt, hogy jelen pillanatban Baróton is van már sikeresen lebonyolított hitelfelvétel, röviden szólt a hitelezés után származó kamatokról és a törlesztések menetérõl. Bán István, a helyi pénzügyi hivatal vezetõje az adóbevallással kapcsolatos problémákat vázolta fel. A találkozó legvégén pedig a város elõljárója tett ígéretet a vállalkozók irányába.

Lehetõség kis-és közép vállalkozásoknak
A Kogãlniceanu programmal kapcsolatosan Fancsali Kálmán elmondta, a kezdeményezés jó, hiszen országos szinten mintegy 7.500 kérés van leadva, amibõl 4.000 már sikeres. 165 millió új lej vár szétosztásra, ebben az évben ennyi pénzbõl gazdálkodhatnak, számítások szerint idén 12.000 embernek van Romániában lehetõsége arra, hogy a Kolgãlniceanu program részese legyen, és 13 bank nyújt garantált hitelkeretet. Bár az általános vélemény az volt, hogy ebben a helyzetben kedvezõbbek a feltételek egy most induló vállalkozásnak, Fancsali mégis arra biztatta a jelenlevõket, hogy éljenek a felkínált lehetõséggel. Annál is inkább, mivel a térség pályázatok szempontjából eléggé lemaradott, például Sepsiszentgyörgyhöz és környékéhez viszonyítva.
Munkahelyeket a munkanélküliségben
Az elõadásokat követõen felvetõdött, hogy reaktiválni kellene a Baróti Vállalkozók Egyesületét, ehhez a témához már több vállalkozónak is volt hozzáfûznivalója. Abban mindenki egyetértett, hogy fontos, hogy legyen egy vállalkozói egyesület, ám elõre már le kell szögezni, hogy milyen stratégia alapján fognak mûködni a közeljövõben. A vállalkozók úgy látják, fontos a munkahelyek teremtése, ezzel vannak ugyanis a legnagyobb gondok a vidéken.
Nagy József helyi üzletember arra hívta fel a jelenlevõk figyelmét, hogy fõként a kezdõ vállalkozások számára kellene segítséget nyújtsanak. Oly módon, hogy felkarolják azokat a fiatalokat, akik itthon, a vállalkozói szférában képzelik el jövõjüket. A jelenlevõk pozitív pontnak tekintették, hogy Lázár-Kiss Barna elfogadta meghívásukat, és megjelent a gyülésen. Úgy értékelték, ezen gesztusa is bizonyíték arra, hogy a mostani elöljáró nyitott a párbeszédre.
Ígéret a vállalkozók irányába
“A kampány ideje alatt sem ígértem sokat, de akkor már elmondtam, ha polgármester leszek, támogatni fogom a helyi vállalkozókat. Amit ígérni tudok önöknek az elkövetkezõ négy évre, az az, hogy ha megalakul a vállalkozók egyesülete, akkor irodát és felszerelést biztosítok, valamint az alkalmazott fizetését is felvállalom. Az utóbbit abból a pénzbõl finanszíroznám, amit az itteni vállalkozók fizetnek be (évi 50 lejt szerk. megj.) a helyi mûködési engedélyük kiváltása érdekében.
Ám azt elvárom, hogy az egyesületnek legyen vezetõje és vezetõsége, ugyanis egyáltalán nem szeretném azt, ha ez az egyesület polgármester függõ lenne.” - ismertette ajánlatát Lázár-Kiss Barna.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 795. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.