Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.11.02.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 794. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.11.02. Művelődés

"Egek harmatozzanak Erdélynek áldásokat"
Benkõ József-i gondolat, amely a bardoci gimnázium immár hagyománnyá szilárduló ünnepségének mottójául szolgál. Az erdélyi felvilágosodás egyik "fényadója" Benkõ, kinek nevét két erdõvidéki iskola is homlokzatán viseli. És kire emlékezni mindkét település számára kivételes, ünnepi alkalom. Ennek okán a középajtai iskola pedagógusai és diákjai voltak vendégeink Bardocon pénteken, október 26-án. A fülei és száldobosi csapatok mint jó szomszédok tiszteltek meg jelenlétükkel, így lett színesebb, mozgalmasabb és népesebb a rendezvény. Ilyenkor felfüggesztve a tanulás-tanítás mindennapi rendje-menete. Helyét a Tanulás és Tanítás veszi át: tanulni a közösségi létet és ünnepet, ahol diák és pedagógus, lelkész és politikus hajt fejet; tanulni múltat és jelent; vetélkedni a szó nemesebb értelmében. A Tanító - a nyelvész, a füvész, a lelkész-teológus és történetíró - hangja pedig három évszázad távlatából szól hozzánk.
A meghívottak és házigazdák ünnepi szavait követõen az emléktáblánál történt koszorúzás, az iskola kórusának mûsora, szavalat és kettõs lelkészi beszéd és áldás hangzott el. Az iskola diákjaiból álló Kormos táncegyüttes fekete-piros forgataga után kezdetét vehette a párhuzamosan zajló ügyességi- és szellemi vetélkedõ, illetve kézmûves foglalkozás. Egyéni és csapatversenyek pörögtek, Egy perc és nyersz-hangzott a jól ismert szlogen; a szellemi megmérettetés a "A név kötelez - Nevezzük nevén a …" mottót kapta, itt kapott helyet Kolumbán Sándor nemrég megjelent Száldobos-monográfiájának bemutatója, amely máris a vetélkedõk "versenyanyagát" is képezte, helyismereti tudásukat cserélték ki egymással a gyerekek. Élményszámba ment az íjazás, majd minden gyerek kipróbálhatta, hogy felajzva hogy feszül az ideg. Az Ajta - Bardoc focimérkõzéskor dél múlt már, kétségtelen, gyorsabban telt ez a pénteki nap, mint általában. Támogatta mindezt a Megyei Tanács és a bardoci önkormányzat, köszönet nekik. Jó volt és kerek ez a nap, jó volt házigazdának lenni, bízunk benne, vendégnek is. Köszönjük.
Oláh József<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 794. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.