Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.11.02.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 794. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.11.02. Közélet

Elpolitizálni mindent, még a Mikó-ügyet is

Albert Egon Szeptember 1-jén, az Igazság Napján sokan nem gondolták azt, hogy két hónap leforgása alatt mekkorát változik a világ. Lassan rá kell döbbenniük, meglehet, hogy azoknak lett igaza, akik akkor azt mondták: vigyázat, itt valami bûzlik, a háttérben politikai érdekek munkálkodnak.
Most ide-oda kapkodják a fejüket azok, akik egy valóban politikamentes Nemzeti Összefogásban, tiltakozásban hittek. Elõbb az RMDSZ, most pedig az EMNP tett affele lépéseket, hogy a Mikó-ügyet a politika akasztófáján áldozza fel. A két párt bárhogyan is magyarázza, két olyan személyt mérkõztet meg, Markó Attilát és Sánta Imrét, akik ezen ügy kulcsfigurái, most külön utakon szállnak szembe egymással – mint mondják – az autonómia, a nemzet érdekeiért. Miért, valóban ezt kívánja a nemzeti érdek, hogy sorstárs-sorstárs ellen vívjon csatát? Odáig süllyedtünk volna, hogy immáron nincs olyan területe az erdélyi kisebbségi létnek, melybe ne szívódna bele ez a kétértelmû ingovány?!
Politikusaink, leendõ jelöltjeink nemzeti összefogásról, közös érdekrõl, nemzeti minimumról beszélnek, aztán egycsapásra sutba dobnak mindent, mert a bársonyszékért folyó harcban a pozíció mindennél fontosabb! A politikai csatározások, sárdobálások idejét éljük, olyan helyzet ez, amikor bebizonyosodik, mit értenek jelöltjeink a nemzeti minimum alatt. Visszatérve a két jelölthöz, Markó Attilához és Sánta Imréhez, a bikfalvi lelkész ezidáig kevésbé volt ismert erdõvidéki berkekben, ám a Mikó- ügyért való kiállása sokakban itthon is rokonszenvet keltett. Az RMDSZ színekben induló Markó Attilát rokoni szálak fûzik Olasztelekhez, õrá ugyancsak felnéz a helyi közösség, hiszen az igazságért képes volt akár a bebörtönzéssel is szembenézni.
Manapság, ha valamiben ott a politika, azt – jogosan – rögtön fenntartással kezeljük, igen, mert ilyen a közhangulat, és módszeres, következetes munkájukkal vezetõink zöme ezt a negatív eszményképet alakította ki az egyszerû emberben. Ez sajnos a jövõben sem lesz másként, milyen lesz hát ezen személyek megítélése, legitimitása az elkövetkezõ idõkben, de mivé lesz az ügy, amit õk képviseltek, és képviselni akarnak továbbra is? Állítják, egyikük sem használta fel politikai ambícióira a Mikó-ügyet, ez mégis december 9-e elõtt a tényállások hevében visszásan csenghet. Valahogyan érthetetlennek tûnik az, hogyan lehet közös érdekekért harcolni akkor, amikor társak helyett ellenfelek vagyunk, és csapataink nem képesek az alkura. Veszélyes játékot játszanak pártjaink és vezéreink, nagyon veszélyes játékot, a kötéltáncos ezúttal a Mikó-ügy lett, amely, ha megbicsaklik, egy nemzeti önérzet eszméje végérvényesen, visszafordíthatatlanul hullik porba. Egyes emberekkel lehet bábszínházat játszani, de érdemes lenne megnézni azt, hogy kik a szereplõk, Marót és Sánta vajon önszántából lett az ami, vagy nekik is csak úgy leosztották a szerepet?
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 794. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.