Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.09.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 788. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.09.21. Művelődés

Ha sikerült elõkészíteni a gyümölcstárolót, akkor megkezdhetjük az õszi-téli almák szedését. Azokat a fajtákat, amelyek gyümölcsei nem egy idõben érnek (pl. Arany pármen), persze ha idõnk is, engedi az úgynevezett szinelõ módszerrel kell szedni, azaz szakaszosan, mindig csak az érett almákat.
A hullott gyümölcsöket lehetõleg naponta szedjük össze, a romlottakat, ásással semmisíthetjük meg, megelõzve ezáltal a fertõzések továbbterjedését. Megjelent a borszõlõ a piacokon, indulhat a borászati szezon.
Az üvegkorsókat áztassuk be, jó erõsen mossuk ki, ha lerakódást észlelünk a falukon, kukoricaszemekkel összekevert durva homokot tegyünk bele (1-2 maroknyit), és egy kicsit megnedvesítve, addig forgassuk, mig sikerül ledörzsölni a szennyezõdést. Egy kénlap általában 100 l kifertõtlenítéséhez elegendõ, ezért nyugodtan törjük kettõbe-háromba, ha kisebb edényünk van. Minden darabot fûzzünk drótra (ez ne legyen rézbõl !!) gyújtsuk meg a kénlapot, majd dugjuk be az edényt. 24 óra múlva óvatosan emeljük ki a maradványt, hogy ne hulljon szét. Ha nem égett el, ismételjük meg a mûveletet. A hordók kimosására léteznek speciális szerek is, ezeket a szaküzletekben, gazdaboltokban keressük. Ugyancsak fontos a többi boraszati kellék használata, ha jó minõségû bort akarunk készíteni. Ilyenek a borélesztõ, a különbözõ kénezõ és derítõanyagok, zselatin, aszkorbinsav, borkõsav stb. A jó dugó, kotyogó ugyancsak nélkülözhetetlen tartozéka a jó bor gyártási technológiájának. Szeles Imre<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 788. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.