Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.09.14.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 787. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.09.14. Magazin

Habár a nappali hõmérséklet még mindig meghaladja a 30-32 °C-t, a fecskék gyülekezése, a fák lombjának sárgulása, a megszántott tarlók sokasága egyértelmûen jelzi, itt van az õsz. Habár a hosszú, aszályos nyár nem kecsegtetett a bõ termés reménységével, most mégis a betakarításon, a szüretelésen van a hangsúly.
A pincékben elõ kell készíteni a gyümölcstárolót, alaposan takarítsuk ki, vizsgáljuk át, nehogy maradt volna a tavalyi termésbõl egy bujkáló, és késõbb fertõzõ gócot képezõ, romlott gyümölcsdarab. A légtér csírátlanítására égessünk el 10 m2-enként egy kénlapot. A kénlapok meggyújtása után azonnal hagyjuk el a helyiséget, zárjuk be az ajtót, és csak egy nap elteltével, alapos szellõztetés után térjünk vissza a tárolóba. A rekeszeket alaposan tisztítsuk meg, a szennyezetteket szódás vízzel mossuk át, majd napon szárítsuk meg. A borászati eszközöket is át kell vizsgálni. Újabban többféle segédeszköz kapható a szaküzletekben: profi hordómosó szerek, kotyogódugók, a kénlap, kénpór, folyékony kéndioxid, különféle borélesztõk, állományjavítók, bentonitos derítõk, lefejtõslagok stb.
A diófák alját kaszáljuk le, hogy a lehulló gyümölcsöket probléma nélkül tudjuk összeszedni. A túlnõtt málnavesszõket 180-200 cm-re vágjuk vissza, hiszen a vesszõ vége úgy is lefagy. A szõlõt, kései gyümölcsfákat még permetezhetjük (kaliforniai pajzstetû, almamoly, korompenész, atkák stb.) de most már nagy figyelmet kell szentelni a várakozási idõnek (ÉVI), valamint kerüljük a kéntartalmú szerek használatát, mert a kénes íz megmaradhat, fõleg a szõlõ esetében.
A letermett, leszüretelt gyümölcsfákat is permetezzük le, hogy ezáltal is csökkentsük a kártevõállományt. Ez utóbbiaknál használhatunk nagyobb rézkoncentrációt, ezáltal segítjük a hajtások elfásodását, télállóságát.
Szeles Imre<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 787. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.