Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.09.14.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 787. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.09.14. Közélet

Vezetik a vizet Baróton

A.E.Több éves hercehurcát követõen múlt héten városunkban is hozzáfogtak a vízvezetékek letételéhez, eddig a csövezetet a város határáig sikerült behozni, ám ott megrekedtek a munkálatok. Most több ponton is újraindul a vezetéklerakás, októberig a teljes Rózsák terén letennék a csövezetet, emellett az ülepítõ állomást is újjáépítenék, igaz, ott idén csak az alapokat teszik le, amikor végeztek a vízvezeték lerakással, következhet a szenny- és az esõvíz csatornák földbe tétele is. Októbertõl már rá is lehet csatlakozni az új rendszerre - ígérte Lázár-Kis Barna polgármester, melynek következtében végre tiszta és ihatóbb víz folyhat a csapokon, mint mostanság. Az idén 20 milliárd régi lejbõl gazdáskodtak, a volt városvezetés új vízházat adott át, körülbelül 7 milliárd régi lej értékben, a mostani vízvezetés 7-8 milliárd lejt tesz ki, a fennmaradó részt pedig az ülepítõ állomásra költik. A vízvezetés rengeteg jövõbeli problémát is felvet, elsõsorban azt, hogy milyen mértékben kell majd feltörni az utcákat, mi lesz a vízórákkal, illetve, hogy mennyibe kerül a lakóknak az új hálózatra való csatlakozás. Ezekrõl egyelõre konkrét információ nincs, annyi viszont bizonyos, hogy a polgármester mindenképp szeretné kikérni a lakók véleményét, s ezt figyelembe véve meghozni a döntéseket.
A vízvezetés mellett zajlik a több éves kálvária a régi vezetékek állapota miatt, szinte naponta érkezik panasz a csapvíz milyenségérõl, olyannyira, hogy a legutóbbi, Baróton tartott tanácsülésen az egyik MPP tanácsos ez ügyben szólalt fel, kérve a polgármestert, magyarázza el, miért mocskos a víz. Eddig, amikor a vezetékes vízrõl esett szó, a bevett szokás az volt, hogy próbálták megmagyarázni a valóságot, ami a legtöbb esetben nem volt összeegyeztethetõ a helyi vízigazgatóság álláspontjával, - ráadásul hírzárlat is fennállt lapunkkal szemben-, ezért is voltunk kíváncsiak arra, mit mond most Bocz Béla igazgató.

“Megkérem a lakosságot, hogy ezekben a hónapokban legyenek türelemmel, ha sorozatos csõrepedéssel, vízelvevéssel kell szembesüljenek, mivel ahhoz, hogy új vízvezetékeink legyenek, ezt az áldozatot meg kell hoznunk. Ha bármilyen gondjuk van, forduljanak bizalommal a hivatalhoz a közös megoldás érdekében. Ha meglesznek a próbák, akkor októbertõl már rá lehet csatlakozni az új vízvezetékre, reméljük semmi nem jön közbe, és még az idén be tudjuk fejezni a csõlerakást az egész külsõ negyedben, (Béke utca, Bányász utca, 1918 December, Rózsák útja), erre a munkálatra 7-8 milliárd lej van elõirányozva, az önrészünk 15% százalék. A Termoconfort végzi a munkálatokat, teljesen újba tesznek mindent, amikor letesszük a három vezetéket, (víz, kanalizálás, esõvíz) akkor jöhet majd az aszfaltozás is. Sajnos rengeteg helyen fel kell törnünk azt a járdát és aszfaltot, amit nemrégiben, éppen a kampány idõszakban csináltak meg, ám mielõtt bármit is csinálnánk, ki akarom kérni az ott élõk véleményét is” – fogalmazott Lázár - Kiss Barna polgármester.
Megtudtuk azt is, hogy a vezetéket ingyen egészen a magántulajdonok széléig vezetik, onnan pedig a lakóknak kell tovább állni a bekötési költségeket. A bekötéseket követõen párhuzamosan fog mûködni a régi és az új vezeték is, remélik, addigra az új vízház is üzembe indul, így végre tisztább vízért fizethetnek a fogyasztók.
Tiszta vizet a pohárba!
“Hogy mocskos lenne a víz, azt nem lehet egyértelmûen kijelenteni, ez változó, van ahol valóban mocskosabb a víz, de vannak olyan helyek, ahol tiszta, hasonló a helyzet a víznyomással kapcsolatosan is.
Legtöbb esetben olyankor lesz mocskos a víz, amikor csõrepedés, szakadás történik, ilyenkor javítás után bármennyire is óvatosan adjuk vissza a vizet, a hordalékot úgyis felkavarja, ezért folyik homokos lé a csapokon. Ez ellen nincs mit tenni, a vezetékek régiek, elavultak, sok a hordalék, homok bennük, elérkezett az idõ a cseréhez.” - tudtuk meg Bocz Bélától, a baróti vízszolgáltató igazgatójától.
Elmondta azt is, hogy például a víznyomás csökkenése esetében érdemes megnézni a belsõ rendszert is, ez azonban a fogyasztó dolga. A híresztelésekkel ellentétben az új állomás még nem szolgáltat vizet (2012. júniusában ezt még másképp mondták, szerk. megj.), ezt most Bocz is megerõsítette, az új állomás megfigyelés alatt van hat hónapig, ezt követõen fogják üzembe helyezni. Addig azonban a régi rendszer szolgáltaja a vizet, azt, hogy milyent, azt mindenki naponta tapasztalja saját bõrén.

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 787. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.