Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.08.24.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 784. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.08.24. Művelődés

Tettek, tervek a Mûvelõdési Háznál

Sz.Réka Az utóbbi években a baróti Mûvelõdési Ház a nehéz anyagi körülmények miatt több alkalmazottjától megvált, közel két éve, hogy csupán két személy dologozik az intézmény kapuin belül.
A júniusi önkormányzati választások után a város új polgármestere, Lázár Kiss Barna az önkormányzat nehéz anyagi körülményei kapcsán elmondta, mivel nem a város tulajdona a mûvelõdési ház épülete, és jelentõs összeget fizetnek bérre, ezért szükségszerû lesz a kulturális élet teljes átszervezése, újragondolása. Az elképzelések szerint szeptember 1-tõl új vezetõt neveznek ki az intézmény élére, mely a mûvelõdési ház mellett a könyvtárt és a múzeumot is irányítja majd, mintegy összevonva ezáltal ezen intézmények adminisztrálását, ami a mûködési struktúrákon nem változtat. A tervek szerint a város ifjúsági irodáját is a “szárnyai alá venné” az új igazgató. A polgármester elmondta, jó megoldásnak tartja, hogy ezeknek az intézményeknek a mûködését, adminisztrálását egy tapasztalt, hozzáértõ személy koordinálja.
A baróti Mûvelõdési Ház idei tevékenységeirõl, terveirõl Nagy Kopeczky Annamáriával beszélgettünk, aki huszonöt éve szolgálja a kultúrát a baróti intézménynél, elmondása szerint úgy érzi, kitartott jóban-rosszban az intézmény mellett, szívügyének tartja annak mûködését, és szeretné, ha fellendülne a kulturális élet városunkban.
Véleménye szerint habár sokszor lehet hallani a városban, hogy megállt az élet a mûvelõdési háznál, ha csak az állandó tevékenységeket vesszük, akkor is minden napra jut valami, hiszen a tánccsoportokkal, – a Syncron, Minisyncron, jazzbalett, Erdõvidék Néptánccsoport, – a tánciskolával, ahol 5-10 éves gyerekeket tanítanak, napirenden próbálnak, készülnek.
Júniusban táncos mesejátékkal rukkoltak elõ, a Hamupipõke mesét jelenítették meg, mely elsõ ilyen elõadásuk volt, sokat készültek, próbáltak, és végül örömmel nyugtázták, hogy a közönség értékelte a fáradozásukat. A mesejáték táncai Bódi László munkáját dicsérik, a díszletek, mesefigurák a táncosok ötletei alapján készültek.
Decemberben 20 éves lesz a Syncron tánccsoport, ennek megünneplésére rendhagyó módon készülnek, a szokásos ajándékmûsort meglepetésekkel szeretnék emlékezetesebbé varázsolni. Annamari az összes volt tagot szeretné meghívni, fényképkiállítást szervezni a húsz év legemlékezetesebb fellépéseibõl, régi felvételeket játszani be a volt táncosokkal. Erre a fontos eseményre már most készülnek.
Szeptember 15-tõl indulnak a szokásos tanfolyamok, callenetics, aerobic, tánciskola, társastánc tanfolyam minden korosztálynak.
Újraindul az Erdõvidék Néptánccsoport tevékenysége is, október 1-én kezdõdnek a próbák.
Szeptembertõl várják a Háromszék táncegyüttes fellépését, ugyanakkor Tamás Gábor koncertre is sor kerül, a Hahota színtársulat is jelezte, hogy fellépne, és a marosvásárhelyi Ariel bábcsoport két darabbal is készül a gyerekek számára.
Az idény kezdetekor a néptánc mellett balettkurzust is szeretne indítani gyerekek számára.
A tervek között szerepel még a tavaly mûködõ játszóház újraindítása, a Barót Napok alkalmával megnyitott bábkiállítás újranyitása a ház kistermében.
Annamari elmondta, örül az átszervezéseknek, és szeretné, ha a klubtevékenységek visszakerülnének az intézmény kapuin belül, mivel ott van méltó helyük.
A terveket sajnos az anyagiak határolják, ezért szeretnék, ha kerülne például a néptánccsoportnak egy állandó támogatója, mivel a kiszállások, autóbuszok fogadása sokba kerül, ugyanakkor a néptáncoktatónak olyan járulékot kellene biztosítani, hogy kitartson az együttes mellett.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 784. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.