Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.08.24.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 784. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.08.24. Közélet

A baróti kórház sorsa már nem közös ügy?

A.E. Ezidáig Vargyas és Nagybacon adott pénzt Erdõvidék egyetlen kórházának a mûködtetésére, a többi község egyelõre vagy nem adott, vagy pedig régóta, hogy adott anyagi támogatást. A megállapodásban az áll, hogy mindenik hivatal a lakosság arányának függvényében járul hozzá az egészségügyi intézmény támogatásához, a tavaly viszonylag zökkenõmentesen ment az átutalás, idén azonban Bölön, Bardoc, Nagybacon nem járult még hozzá eddig a fenntartáshoz.
A dolog némiképpen meglepõ, hiszen az a szintû összefogás, mely a kórház megmentése kapcsán született, a maga nemében példaértékû volt országos szinten is, hiszen ha a községek nem állnak ki a kórház ügye mellett, nagy valószínûséggel már rég bezárták volna a barótit is. A pénzügyi támogatásnak tehát meg is lett a kézzelfogható eredménye, sikerült törleszteni a több milliárdos adósságot, olyannyira, hogy jelen pillanatban a kurens költségek mellett, nem tartoznak senkinek. A támogatás fontosságát és a pénzek beérkezését maga a kórház ideiglenes menedzsere, Dávid György orvos is életbevágónak tartja, amennyiben ez nem történik meg rövid idõn belül, ismételten adósság halmozódhat fel, sõt, a további mûködtetés is megkérdõjelezõdhet. A felelõsség tehát nem kevés, még akkor sem, ha a lakosság körében akadnak olyanok is, akik számára olyan mindegy, hogy van vagy nincs kórház, véleményükben elmarasztalóan beszélnek a helyi betegellátással kapcsolatosan, a többség számára azonban teljesen elfogadhatatlan az a helyzet, hogy megszûnjön helyi szinten a betegellátás. Az utóbbi években a kórház és a baróti polgármester viszonya eléggé hadilábon állott, leginkább egy amolyan politikai adok-kapok zajlott, egy- keresztbe teszek, ahol tudok- kapcsolat alakult ki, de mostanra új városvezetése lett Barótnak, új polgármesterrel, akinek fontos a kórház további sorsa. Lázár-Kiss Barna feladatának tekinti a régió egészségügyi ellátásának a biztosítását, amit csak közösen lehet, a községek bevonásával, ehhez elengedhetetlen a szükséges bizalom és egyetértés. E téren azonban némiképpen iparkodnia kell, már ami a bizalom és az egyetértés részét érinti a dolognak, ugyanis a bardoci polgármester, Balázsi Dénes leginkább azt nehezményezi, hogy õk bár tavaly adtak pénzt, semmiféle konkrét elszámolást nem kaptak eddig, ezt mindenképpen elvárná, még úgy is, hogy idõközben a városnak új polgármestere lett. Annak ellenére, hogy nincs meg a megfelelõ támogatottság, az élet nem állt le a kórházban, nemrég elkészült az a terv, ami a kórház modernizálását hivatott megoldani, ez is egy fontos lépés a további mûködtetéshez, hiszen, mint tudjuk, a kórház akkreditálás elõtt áll, kötelezõen meg kell feleljen az új egészségügyi követelményeknek. Innentõl nézve, két fronton is helyt kell állni ahhoz, hogy az intézménynek nemcsak jelenje, hanem jövõje is legyen, a pénzek átutalásáról pedig csak annyit: vajon a baróti kórház sorsa már nem lenne közös ügy?

Az ígéret szép szó...
Dávid György kórházigazgatóval telefonon beszélgettünk, az éppen szabadságát töltõ menedzser készségesen állt rendelkezésünkre, fõként akkor, amikor megtudta, hogy mirõl is akarunk beszélni vele. Mint mondotta, ez egy olyan dolog, ami nem tûr halasztást, mint igazgatót, õt is aggasztja a mostani helyzet, igaz, egyelõre még nincsenek nagy gondok, de jobb lenne nem megvárni az újabb csõdhelyzetet.
Elmondta azt is, hogy bár jelen pillanatban nincsenek napra kész kimutatásai (múltheti adatai voltak csak), ám azok alapján, amik eddig a rendelkezésére álltak, kitûnik, hogy nem küzdenek anyagi gondokkal, sikerült úgy gazdálkodniuk, hogy ne halmozzanak fel nagyobb adósságokat.
“A községeknek is köszönhetõen, akik a tavaly nagyon mellénk álltak, sikerült kilábalnunk az adósságból, mi több, kisebb fejlesztésekre is futotta, amit természetesen nem más adományokból, valamint az általunk kigazdálkodott pénzbõl fedeztünk, mivel a községek pénzét kimondottan csak a fenntartásokra használtuk fel. Idén azonban eddig más a helyzet, mint tavaly, most ugyanis, ha jól emlékszem, Baróton kívül Vargyas és Nagyajta adott pénzeket, a többiek nem. Kicsit értetlenül állok a kialakult helyzet elõtt, hiszen most tényleg úgymond elhárult minden politikai akadály, nálunk is más polgármester lett, így nagyobb a politikai egyetértés a vidék és a város között, ezért nem értem, hogy miért késnek a támogatással.
Arra gondolni sem merek, hogy megvonnák az anyagi támogatást, igaz, e téren nem beszéltem egyetlen egy falusi elöljáróval sem, ám a barótit tájékoztattam a helyzetrõl, a kórház vezetõtanácsának is a tudomására hoztam, hogy nem kaptunk pénzt.
Úgy a polgármester, mint a kórház vezetõtanácsa arról biztosított, hogy ezt a problémát a lehetõ legrövidebb idõn belül orvosolni fogják, és összehívnak egy közös találkozót, ahol majd megtárgyalják a részleteket. Én, mint igazgató, senkit nem kényszeríthetek arra, hogy fizessen, errõl mindenki maga dönt, annyit még hozzáfûznék, hogy ne feledjük: az ígéret szép szó...“. - tájékoztatott Dávid.


Anyagi gondok az ügy hátterében?
Ezzel kapcsolatosan megkérdeztük azon községek elöljáróit is, akik eddig nem törlesztették a szerzõdésben felvállaltakat, legtöbb esetben fõ okként a pénzügyi helyzetet hozták fel, e téren nem állnak jól a községek hivatalainak kasszái sem. A bölöni alpolgármester, Rudolf Béla úgy tudta, hogy õk bizony erre az évre is adtak már pénzeket, igaz, nem tudott konkrét adatokat mondani. Arra a kérdésre, hogy a továbbiakban lehet-e számítani a támogatásukra, elmondta, a bölöniek továbbra is kiállnak a baróti kórház ügye mellett, amint rendezõdnek a hivatal anyagi gondjai, utalják is a pénzt. Annyit hozzáfûzött, a kommunikációt azt mindenképpen hiányolja, ugyanis nekik senki sem szólt, hogy fizessenek, a kórház anyagi helyzetérõl is csak annyit tud, amennyi a sajtóban megjelenik.


Ha adnak is, de mennyit?
A két község, Nagyajta és Vargyas is eddig ugyanannyit fizetett, mint tavaly, az idei összeg értékén elsõként Balázsi Dénes bardoci polgármester gondolkodott el. Úgy látja, hogy a szûkös anyagi helyzet miatt, ebben az évben kevesebbet szánnának a kórház támogatására. Balázsi továbbra sem érti, hogy miért nem kapott részletes beszámolót arról, hogy mire is költötték a pénzeket, habár Dávid György kórházigazgató küldött egy köszönõ levelet, ez szerinte nem elég, a mostani polgármestertõl várná el ezt a tájékoztatást. Továbbá azon a véleményen van, hogy mihamarabb újra kell tárgyalni a szerzõdésben leírtakat, másképp nem mûködik. Elismerte azt is, hogy nem küldtek eddig egyetlent lejt sem a kórház megsegítésére, ám cáfolta azt a feltevést, miszerint elállnának a támogatástól.
Simon András, nagybaconi polgármester ugyancsak anyagi gondokkal magyarázta, amiért nem fizettek, de azon lesznek az elkövetkezõkben, hogy törlesszék kötelezettségüket, - ígérte.


Elkészültek a tervek, politikai lobbi szükséges
A kórház igazgatója, jelenleg még bizakodó az intézmény jövõjét illetõen, nemrégiben készült el az a háromszázmillió régi lejes terv, amely a kórház fejlesztését, modernizálását célozza meg. Ahhoz, hogy megvalósuljanak a tervek, melyek alapján a nõgyógyászat, a belgyógyászat és a sebészet kórtemeinek mindenikében saját fürdõhelyiség lenne kialakítva, nem elég a helyi támogatás, ide már kormánypénzek kellenek.
Az ügy pikantériája, hogy ismételten politikai lobbizásra van szükség, a labda megint helyi és megyei RMDSZ térfelére került, az már csak hab a tortán, hogy amikor sikerült közel nyolcmilliárd lejt az õk közbenjárásukra ide hozni, az akkori városvezetõnek nem kellett... .
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 784. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.