Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.08.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 783. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.08.17. Közélet

Ne hagyjuk jussunkat!

1990 februárjában Erdély szerte a magyarság könyves-gyertyás tüntetéssel követelte az önálló, teljes körû anyanyelvû oktatást. Marosvásárhelyen közel százezer ember tüntetett, Sepsiszentgyörgyön február 10-én több tízezer ember fejezte ki néma, könyves-gyertyás menettel való vonulással ezen óhaját. 1990 februárjában erõt mutatott az erdélyi magyarság. Persze nemsokára megérkezett a nacionalista válasz. 1990. március 19-én a megtévesztett hodáki parasztok megostromolták az RMDSZ-székházat, kísérletet téve arra, hogy meglincseljék az ott tartózkodókat. Sütõ András az ütlegelések következtében elvesztette fél szemét. Március 20-án a tüntetni kivonuló magyarságra rátörtek a román tüntetõk. Ez volt 1990 fekete márciusa. Futótûzként szaladt szét a hír. Háromszéken négy napra megállt az élet. Sztrájkot hírdettek a gyárakban, az emberek tízezrei vonultak az utcákra "vesszen a Vatra" kiáltással, a megyehatárt pedig lezárták. A Brassóból Moldvába vezetõ fõúton minden jármûvet megállítottak. Négy nap után Iliescu tárgyalásra hívta Hargita és Kovászna megye vezetõit. Azóta sok víz folyt le a Maroson és Olton is. Lassú építkezéssel széleskörû anyanyelvû oktatást sikerült kiépíteni.
A 90-es évek elején Iliescu befolyásolásának köszönhetõen a legfõbb ügyész megtámadta mindazon ítéleteket, amelyek a magántulajdon visszaszolgáltatásáról szóltak. Ezért Romániát az Európai Emberjogi Bíróság elítélte. Azóta lassú, kitartó munkával elértük, hogy megvan a törvényes keret arra, hogy visszakapjuk egyházi és közösségi tulajdonainkat, közbirtokossági erdõinket, legelõinket, és ezek nagyrészét természetben meg is kaptuk, bár egy ideje a visszaszolgáltatás elakadt. Sajnos újból a 90-es évek elei szelek kezdtek fújdogálni Romániában. A buzãu-i bíróság úgy döntött, hogy a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása jogos tulajdonosának, a Református Egyháznak visszaéléssel történt, és 3-3 év letöltendõ börtönbüntetésre ítélt elsõ fokon két magyar embert, és 3 év felfüggesztett börtönre egy románt. Többen élünk a gyanúperrel, hogy ez példastatuálás, és csak a kezdet. Nem hagyhatjuk, hogy elkezdõdjön egyházi, közösségi, közbirtokossági vagy egyéni tulajdonaink újraállamosítása, nem hagyhatjuk, hogy etnikai jelleget öltsön a megfélemlítés ismét Romániában. Szeptember elsején az erdélyi magyar egyházak, civil társadalmi szervezõdések Sepsiszentgyörgyön nagy arányú tüntetésben óhajtanak hangot adni a magyarság ezen álláspontjának. Aki úgy gondolja, hogy nem akarja sem az 50-es évek kommunista diktatúrájának, sem a 90-es posztkommunista diktatúrának a visszatérését, annak szeptember elsején Sepsiszentgyörgyön, a tüntetõk között a helye. Ne hagyjuk jussunkat!
Márton Árpád képviselõ
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 783. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.