Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.08.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 783. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.08.17. Közélet

Toró: Az igazság napja megfelelõ alkalom lehetne az EMEF találkozójára

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaállamosítása ellen tiltakozó szeptember 1-jei Igazság Napja megfelelõ alkalom lehetne az Erdélyi Magyar Egyeztetõ Fórum (EMEF) találkozójára - mutatott rá Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke Nagyváradon tartott keddi sajtótájékoztatóján.
Az erdélyi magyar pártközi találkozóra Toró négy napirendi pontot javasolna megvitatásra: a Székely Mikó Kollégium, illetve a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) ügyét, továbbá az õszi választások és az Európai Polgári Kezdeményezés kérdését. Meglátása szerint ezek azok a haladékot nem tûrõ kérdések, amelyek rendezése érdekében az erdélyi magyar pártok összefogására van szükség.
A civilek több mint egy hónapja tüntetnek a sepsiszentgyörgyi Mikó kollégium elõtt. Az ingatlan visszaállamosítása a Néppárt elnöke szerint veszélyezteti az egyházi ingatlanrendezés kérdését. Mindemellett aggasztó, hogy még mindig nem sikerült rendezni a MOGYE magyar tagozatának helyzetét sem. Egyelõre nem világos, hogy milyen választási törvény alapján szervezik meg az õszi parlamenti választásokat. Az Erdélyi Magyar Egyeztetõ Fórum keretében az erdélyi magyar pártok közötti választási együttmûködésrõl is érdemben lehetne tárgyalni. A találkozó kiemelt témája lehetne az Európai Polgári Kezdeményezés, amelynek hatálybalépésével új lehetõség teremtõdött a nemzeti közösségek jogainak európai érvényesítése terén.
A sajtótájékoztatón Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt partiumi alelnöke bejelentette: a Bihar megyei magyarok védelmében összefogást kezdeményeztek az egyházakkal, civil szervezetekkel, illetve az RMDSZ megyei szervezetével egy olyan grémium létrehozására, melynek segítségével hatékonyabban lehetne fellépni a magyarverések ügyében. Mint ismeretes, Nagyváradon rövid idõn belül két etnikai színezetû erõszakos cselekmény is történt. A grémium igény esetén akár jogi képviseletet nyújtana a hasonló esetek áldozatainak, ugyanakkor monitorizálná Bihar megyében a magyarokat sértõ sovén megnyilvánulásokat. A felhíváshoz csatlakozó szervezetek augusztus 25-ig jelentkezhetnek az Erdélyi Magyar Néppárt Bihar megyei szervezeténél.
Az Erdélyi Magyar Néppárt  partiumi sajtószolgálata
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 783. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.