Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.08.03.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 781. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.08.03. Közélet

Az autonómia nem székelykedés, hanem gazdasági létkérdés!

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az elõzõ évekhez hasonlóan idén is elfogadta a szervezõk meghívását, és részt vett a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapján tartott politikai fórumon. Tõkés László EP-képviselõvel, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökével közösen Magyarország és Közép-Európa megújul címmel értekezett. Az eseményt Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára, a diáktábor egyik alapítója moderálta.
Orbán Viktor beszédében elmondta: aggodalommal tekint a romániai belpolitikai helyzetre, de nem avatkozhat bele annak alakulásába. Az erdélyi magyaroknak át kell érezniük a helyzet súlyosságát, és a személyes felelõsség terhét. Orbán Viktor közvetett módon utalt arra is, hogy mi lehet a vasárnapi referendumon meghozható, Traian Bãsescu elmozdítását megakadályozó lépés, mondván, néha úgy is hozhatunk jó döntéseket, ha nem hozunk döntéseket.
Tõkés László EP-képviselõ, az EMNT elnöke, átfogó erdélyi magyar helyzetjelentéssel szolgált a tusnádi sportpályát megtöltõ hallgatóságnak. Kijelentette: Orbán Viktor tusnádfürdõi jelenléte a társadalmi konzultáció erdélyi magyar közösségünk felé való kiterjesztésének tekinthetõ.
Helyzetértékelésében említést tett a Székely Mikó Kollégium, illetve a MOGYE magyar tagozatának ügyérõl, hangsúlyozva: az igazságról és a minket megilletõ jogokról nem szabad lemondanunk. Tõkés László bejelentette: a magyar kormány nemzetgazdasági minisztériuma nagy mértékû támogatást nyújt az EMNT által kidolgozott Mikó Imre Terv megvalósítására, a Wekerle-terv ernyõje alatt. A folyamat a gazdasági talpraállásról szól, ugyanis gazdasági önrendelkezés nélkül Erdély sorsa megpecsételõdött. Sokan megfeledkeznek arról, hogy az autonómia nem csupán egy szép eszme, hanem gazdaságilag is fontos. Tõkés leszögezte: az autonómia nem székelykedés, hanem létkérdés! Erdély mindig is Románia gazdasági mozdonya volt, és még mindig van annyi erõ benne, hogy a Balkán irányából Nyugat-Európa felé terelje az országot.
Megemlítette, hogy "senki sem jött még olyan közel a magyarsághoz", mint Traian Bãsescu felfüggesztett román államfõ, ezért fontolóra kell venni, hogy õ vagy a xenofób Crin Antonescu lenne jobb államelnök. Ugyanakkor arcátlan arroganciának nevezte Victor Ponta román miniszterelnök kijelentését, miszerint Székelyföld nem létezik. Ez egyben azt jelentené, hogy "önök sem léteznek" - tette hozzá a volt püspök.
Mint minden évben, idén is lehetõség nyílt arra, hogy az elõadásokat követõen a közönség közvetett módon kérdéseket intézzen az elõadókhoz. A legtöbb kérdés a júniusi romániai helyhatósági választások eredményeit firtatta, illetve az erdélyi magyar politikai pártok lehetséges együttmûködésére kérdezett rá. Tõkés László határozottan kijelentette: fontosnak tartja az új egység megteremtését, az erdélyi magyar politikai alakulatok összefogását, ennek azonban feltételei vannak. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács által alapított Erdélyi Magyar Néppárt ugyanis nem ül tárgyalóasztalhoz korruptakkal és árulókkal.
Orbán Viktor a kérdésekre válaszolva elmondta: a magyar kormány viszonya a határon túli magyarsággal nem politikai természetû. Feladatának érzi egységet teremteni a széthúzó erõk között, a határok fölötti nemzetegyesítés szellemében.
Hozzátette: azért szövetségesek a Tõkés László vezette EMNT-vel, mert húsz éve rendíthetetlenül ugyanazokat a nemzeti célokat szolgálják.
A Tusványos sajtószolgálata
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 781. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.