Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.08.03.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 781. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.08.03. Közélet

Évi 768 millió a falvak õrzésére

A.E. Agyon rágott csont ez is, mint már annyi más ezen a környéken, egy újabb gubanc, amiért az adófizetõ hiába fizet, mégsem mûködik, havi 64 millió lej kidobása az ablakon ebben a szûkös világban bizony luxus, nagy luxus errefelé. Ez az összeg egy csíkszeredai õrzõ-védõ cég zsebébe vándorol, ez évente 768 millió lej, ennyit költünk ugyanis a falvaink õrzésére, egy mandátum alatt - ami négy év -, ez háromilliárd lejre rúg.
A bibarcfalvi Kencse Sándor EMNP-s tanácsos az utóbbi tanácsülésen kifejtette, egyáltalán nincsenek a bibarcfalviak megelégedve azzal, ahogyan végzik a falvak õrzését. Hónapok óta senki sem jár arrafele, így nem értik a falusiak, hogy miért fizetnek, mi több, nem tudja elképzelni, hogy más helyen, például Nagybacon területén miért nincsen ezzel gond. Kíváncsi volt arra is, hogy ezzel a céggel az elmúlt városvezetés milyen szerzõdést kötött, mik az õk kötelezettségei. Kérdéseire csak részben kapott kielégítõ választ a volt polgármester részérõl, aki elmondta, neki törvény írta elõ, hogy megszerveztesse a falvak õrzését egy szakcéggel, ellenkezõ esetben megbüntették volna, ezt a döntést nagyobb szinteken hozták, így rá volt kényszerítve, hogy végrehajtsa.

Az MPP-s tanácsos elmondta, annak idején két cég jelentkezett, és tett le árajánlatot, és mivel egy véges összeg állt rendelkezésükre, ezért õ az olcsóbbikat választotta, ami ez esetben egy csíkszeredai cégé volt.
Van egy útvonal, amit lejárnak falvakon, hogy ezt most milyen rendszerességgel teszik, az más kérdés – fogalmazott.
Kencse Sándor tanácsos továbbra sem értette azt, hogy más községekben hogyan tud mûködni ez a szolgáltatás, míg itt nem, hangsúlyozva, hogy továbbra sem kapott választ arra, hogy milyen szerzõdést kötöttek, majd keserûen, némi iróniával a hangjában kijelentette, azért nincs válasz ezekre, mert az kellett történjen, amit Nagy István akart, ennek következménye, hogy most az õrség papíron mûködik, ám a lakosság ki van szolgáltatva.
Benedek Csaba bibarcfalvi tanácsos (RMDSZ), arra is kíváncsi volt, hogy mi van azzal az egyhavi pénzösszeggel, amit pluszba fizettek, erre sem kapott választ. Lázár-Kiss Barna polgármester felhívta a jelenlévõk figyelmét arra, hogy az ilyen problémákat írásban le kell tenni a tanácshoz, tisztában van azzal, hogy az õrzõ-védõ szolgálat nem mûködik, ezt valahogyan tisztázni kell, hogy mire is fizetnek az emberek egy hónapra több mint hatvanmillió régi lejt.
A csíki céggel a szerzõdés õsszel lejár, és nagy a valószínûsége annak, hogy azután újra fogják gondolni a falvak õrzését. Annyi biztos, hogy mindenképpen kell valamerre lépni, hiszen erre minden polgármesteri hivatalt törvény kötelezi.
Több alkalommal felvetõdött annak a lehetõsége, hogy õrzõ-védõ szakcég helyett videokamerákat szerelnének fel a falvak különbözõ pontjain, ezt az ötletet azonban a volt városvezetõ elvetette.
Lázár Kiss Barna polgármester úgy látja, megéri elgondolkodni a kamerás rendszer bevezetésén, ugyanis egyszer, nagyobb kiadás ellenében jóval olcsóbban lehetne végezni a felügyeletet, és jóval nagyobb védettséget nyújtana, mint egy olyan szolgálat, amely “szökõévenként” egyszer látja el feladatát. A falvak õrzése mellett pedig a termõföldek felügyelete sem elhanyagolandó.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 781. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.