Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.07.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 780. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.07.27. Közélet

"Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen. ... Tisztálkodjál belülrõl és kívülrõl. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. … Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. ... mindenek fölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja…" - írja Márai Sándor.
A fenti sorokban benne van mindaz, ahogy a második Erdõfüle Napot próbáltuk megszervezni. Elsõsorban ünnepnek szántuk, amely nem munkával, hanem szórakozással telik. Istentisztelet és templomi mûsor után, Balázsi Dénes polgármester köszöntõ beszédét követõen a központban felállított színpadon folytatódott az ünneplés.
Egyesületi tagunk a következõképpen fogalmazta meg a nap eseményeit: "Istenünk megsegített minket,/Megadta, hogy megérjük ezt a faluünnepet./Nos, kedves vendégeink, falus feleink, akik megtiszteljük egymást:/Falunk szülöttei adtak e mai napra,/Akarat, erõ, pénz fonódott egymásba./Az erdõ nyújtotta a mai étek magját,/Ügyes kezû erdészeink megkavargatták./A pék a kenyeret, kalácsot adta/s így a közbirtokosság az asztalra rakta./Legyen hozza mindenkinek jó étvágya!/Ha megszomjaznak van jó finom tea,/Mihez reggel korán a nagyvizet a szomszéd hozta./A belejáró füvet a mezõ kínálta,/…/Tessék, bárki bátran kóstolhatja./Ha e sok mindentõl melege lenne, /Itt a Kormos vize, kész fürdõmedence./Gyermekeink nagy zsivalygással egy hónapja készítik,/A gátakat egymás után sorba építik./.../Meg lehet nézni, kipróbálni, a nagy víz 2012-ben is a régi,/Talán segít emlékeinket felidézni,/Régmúlt idõkre gondolni./S ha felfrissültünk, jöhet a tánc, nóta!/Tehetségeink közül mutatunk be sorba,/Ügyes gyerekeink hangszereik szólaltatják,/Szép székely lányaink hangjukat adják./A Kormos néptánccsoport kedves meghívottunk,/A Dobó néptánccsoport megmutatja, mit ez évben tanult.
Rajtol Erdõfüle, kürtõskalácsot sütnek,/.../Sok ügyes emberünk kiagyalta,/Dolgozott, tüsténkedett kinek kedve tartotta./S a hozzávalókat sok jóakaró összerakta./Az erdõ fájából a kellékek kikerültek,/A faragók munkába lendültek./Jó kezû férfiak vaságyat vetnek,/Az itteni cég készített faszenet./Ügyes kezû asszonyok a tésztához értenek,/A molnár lisztet jó búzából õrölt meg./A tenni akarás Isten ajándéka,/Legyen hozzá mindenkinek jó étvágya./S utána itt lesz a Metrick Band - régi ismerõsünk,/Fazakas Alpár - erdõvidéki reménységünk,/Szebeni Edina - Füle ez évi kiscsillaga,/Baricz Gergõ - a falu meghívottja./Este a Kormos partján tábortüzet rakunk,/ott pedig kedvünkre nótázgathatunk./.../."
A nap izgalmát fokozta a 6 méteres kürtõskalács sütése, ahol a helybeli asszonyok és férfiak a legnagyobb melegben tüsténkedtek e nem mindennapi sütkölõdés lebonyolításán. Na, de a kiváncsiskodók is hõsiesen helyt álltak a tûzõ napon!
Ez úton is megköszönjük a támogatást egyesületi tagjainknak, a kürtõskalács és finom vaddisznótokány készítõinek, kórusunk tagjainak, fiatal tehetségeinknek, Erdõfüle minden lakójának, innen elszármazottaknak, minden résztvevõnek és az alábbi személyeknek: Bardoc Község Helyi Tanácsa, Erdõfülei Közbirtokosság, Tókos János, Rancz István, Rácz Gábor, Buksa Miklós, Nagy Attila Ignácz, Tókos Éva, Szõcs Álmos, Málnási Ferenc, Málnási Csaba, Deák István, Miklós Árpád, Bedõ Eszter, Nagy József, Amigo KFT, Csog Dénes, Zsombori Csaba, Rancz László, Szebeni Sándor, Deák Sándor.
Kormos egyesület<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 780. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.