Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.07.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 779. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.07.20. Művelődés

Július 1-7 között tartalmas táborozáson vehettünk részt, a XIII. Magyar Diákok és Tanárok Találkozóján, a Magyar Kálvárián, Sátoraljaújhelyen. A táborban a Baróti Szabó Dávid Iskolaközpont két tanulója vehetett részt: Bíró Ágnes XI.D, és Tüzes-Bölöni Kincsõ IX.B osztályos tanulók. A táborozás lehetõségét tudományos munkájukkal nyerték.
A tábor célja: a Kárpát-medencei magyar összetartozástudat és nemzeti elkötelezettség erõsítése, ugyanakkor biztosítani a magyarországi és határon túli magyar középiskolás diákok, és tanárok kapcsolatépítését.
Az egyhetes programot tartalmas elõadások, új tapasztalatokat, ismereteket nyújtó kirándulások, kulturális, szórakoztató és sportmûsorok töltötték ki.
A tábor megnyitójaként a Kárpátaljai Credo Verséneklõ Együttes okozott szívszorongató pillanatokat, akik kárpátaljai és erdélyi költõk megzenésített verseit adták elõ. Az együttes a dal erejével szólt arról, hogy mennyire fontos és törékeny kincsünk magyarságunk.
Elsõ napunk a Magyar Kálváriára vezetett, amely megemlékezik a 38 elcsatolt városról, 14 stációból álló emlékmûegyüttes, vártoronyszerû építmények emléktáblákkal, idézetekkel és címerekkel ellátva. A Magyar Kálvária csoporthoz szervesen hozzátartozik a Szent István kápolna is, melynek teteje a Magyar Szent Koronát formázza meg.
A hét folyamán több nevezetes helyre tettünk látogatást: Széphalom, ahol megkoszorúztuk Kazinczy Ferenc sírját, megtekinthettük a Kazinczy Emlékcsarnokot és a Magyar nyelv Múzeumát. Külön nagy élménynek számított, amikor felleltük Baróti Szabó Dávid arcképét is.
Borsiban, II. Rákóczi Ferenc szülõházát, a Rákóczi kastélyt látogattuk meg.
Doborúszka Dobó István, az egri várvédõ kapitány szülõfaluja. Itt a római katolikus templom szentélyében láthattuk síremlékét, a márvány reneszánsz szarkofágját.
Nagyszelmenc, a kettészelt falu, ahol a II. világháború után a falu lakosai nem egy országnyi, hanem földrésznyi távolságra kerültek egymástól. Sárospatakon látogatást tettünk a Református Nagykönyvtárban és a Múzeumban, ahol régészeti, képzõmûvészeti, iskolatörténeti, egyháztörténeti és néprajzi gyûjtemények tekinthetõek meg. Körbejárhattuk a Rákóczi várat is, és megpihenhettünk abban a szobában, ahol az 1708-as országgyûlést tartották, amikor örökös szabadságot ígértek a végig kitartó katonáknak.
Utolsó tábori napunkon Sátoraljaújhely várát tekintettük meg, majd este ünnepélyes keretek között, tábortûz mellett a tábor lezárult.
Az élménydús kirándulás lehetõségét szeretném megköszönni Kékesi-Keresztes Lujza magyar szakos tanárnõnek, valamint Barót város RMDSZ szervezetének az anyagi támogatásért.
Tordai Ilona Ildikó
vallás-történelem szakos tanárnõ<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 779. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.