Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.07.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 778. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.07.13. Művelődés

Mottó: "Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken."
Kodály Zoltán
Petõ Melindáról már korábban is írtam az Erdõvidék hasábjain. A sors úgy hozta, hogy osztályfõnöke is vagyok a baróti Gaál Mózes I-VIII. Osztályos Iskola mostmár VI. B osztályában, ahol egyébként nagyon sok tehetséges diák tanul. Itt említeném meg, hogy 17 tanuló 9-esen felüli médiával végezte az V. osztályt. Melinda is, nem csak jó tanuló, szorgalmas, sokoldalú lány. Szép és mûvelt hangjával bármilyen dalversenyen vesz részt, megnyeri a elbíráló bizottság tetszését is. Zenei érdeklõdését már kicsi korában felkeltette környezete. Szerette mindig, és ámulattal hallgatta a népdalokat. Most már tudatosult benne, hogy a népdal gyönyörködtet, népdalon keresztül tolmácsolhatjuk érzelmeinket a hallgatóság felé is. Tudja azt is, hogy a szép népdalaink lelki táplálékot jelentenek nemcsak annak, aki énekli, annak is, aki hallgatja. Melinda a zenei tudását köri tevékenységen mélyítette el a Tanulók Házánál (itt említem meg lelkiismeretes korrepetitorát: Oláh Román Idát ) és a zeneórák keretében az iskolában (a zene tanárnõje: Gyulai György Éva.)
Folyó év június 2-án Brassóban országos népdalversenyen I. díjat nyert el, Nagyváradon a vele egykorú népdalversenyzõk közül, akik az ország minden tájáról érkeztek elhozta a zsûri különdíját. Mureniban a "Cununa petrolului" országos versenyen a 27 versenyzõ közül (román, magyar versenyzõk a 11-14 éves korosztály kategóriában) elnyerte a zsûri I. és különdíját.
Június 29-én részt vett az Elsõ Európai bajnokságon, Léván (Szlovákiában), ahol a szép hangjáért és a jól választott daláért a folklór versenyen Arany díjjal jutalmazták a romániai, magyarországi, szlovákiai és kínai versenyzõk között. Kicsi Meli gratulálok, hiszen ennyi versenyre egy hónap alatt (hát egész évben, és már hány éve ?!) csak elmenni, fáradozni, versenyezni, izgulni annyi hétvégén és még ennyi díjjal is hazajönni bizony nem könnyû feladat. Sok sikert kívánok továbbra is, élj a Kodály Zoltán zeneszerzõnk üzenete szerint járva az utadot virágos réteken és ne feledd (ne feledjétek!) József Attila szavait sem: "Dolgozni csak pontosan, szépen, ahogy a csillag megy az égen, úgy érdemes".
Antal Izabella<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 778. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.