Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.07.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 777. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.07.06. Művelődés

Június 29-én nyári késõ délután a Diákdombi árnyas fák alatt a füsti fecske ficsergése és a gerle galamb kesergésétõl kísérve csendült fel a Kájoni Consort régizene- és a meghívott vendég-együttesek (sepsiszentgyörgyi Gyûszûvirág, Olaszteleki Furulya és a Gyöngyharmat gyermekegyüttesek) koncertje.
A másodízben (tavaly volt az elsõ) életrehívott találkozó bizonyítja, hogy a jövõre huszonöt éves évfordulóját ünneplõ Kájoni Consort elért a legszebb korába. Tanárok, mérnökök, mesterek lelkes csoportja immár évtizedek óta bizonyítja, hogy ilyen kisvárosban is teremnek értékek. Ezen a június végi pénteki estén újból megélhettük a gyönyörûen, igényes szakmai tudással tolmácsolt zene varázsát.
Mûsoruk különlegességét és üde frissességét remek ötlettel teremtették meg: Gyergyai Albert XVI. századi széphistóriáját az Árgyélus királyfi-t dolgozták fel. Így a két szerelmes találkozásának, elválásának, bújdosásának, majd egymársa találásának epikus története kitûnõ lehetõséget adott, hogy tartalmában, hangulatában, korstílusban Balassi Bálint megzenésített versei, Kájoni Kódex: Apor Lázár tánca, Jacob Paix: Ungaresca számai töltsék meg érzelmi-hangulati tartalommal a szerelmesek történetét.
Az együttes remek munkát végzett: Egyed Csaba iskolázott hangja, tiszta artikulációja a kórus, a hangszeresek, az üde tizenéves táncosok játéka, a zene, a mozgás, látványos ruhák (különösen Tündér Ilona napszimbólumos köntöse) nagyszerû élménnyel ajándékoztak meg. Ott, a Diákdombon, az évszázados templom, a plébánia, az iskola ölelésében levõ kis téren (aminek kiderült, még jó akkusztikája is van), Reményik verssorai jutottak eszembe:
Ne várj nagy dolgot életedbe, / Kis hópelyhek az örömök, / Szitáló, halk szirom-csodák, / Rajtuk át Isten szól: jövök.
Köszönet érte Gyulai Évának, az együttes minden tagjának.
Tatár Zsuzsanna<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 777. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.