Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.07.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 777. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.07.06. Művelődés

A.E. Alakulásának 10. évfordulóját ünnepelte múlt vasárnap a baróti TransylMania etno-rock együttes Vargyason, a Daniel kastély kertjében, ahol az érdeklõdõk, színes kulturális és szabadidõs tevékenységek között kedvükre válogathattak, este pedig a zenéjé volt a fõszerep.
A TransylMania együttes 2002-ben alakult, a zenekar irányelvei máig mit sem változtak, akkor úgy gondolták, hogy itthon, a Kárpátok láncai közt élõ magyarságnak szüksége van egy etno-rock stílust játszó magyarul éneklõ zenekarra, melynek célja a nemzeti öntudat megerõsítése. Zenéjük, dalaik, ezen belül pedig feldolgozásaik Erdélyrõl, annak történelmérõl szólnak, miközben a tagok egy része ízig-vérig megmaradt erdõvidékinek. A zenekar alapítója Cseresznyés Szilamér, akkori tagok: Cseresznyés Emília, Tókos Imre, Bogyor Attila, Bogyor Gábor, Kátai Jocó, Zsigmond Laura, Pál Gábor.
A vasárnap délelõtt a mûvészeté volt, elõbb a baróti származású Incze Mózes kiállítását tekinthették meg a jelenlévõk, majd a jelenleg Kolozsváron élõ Könczey Elemér rendhagyó karikaturái hökentették meg a nagyérdemût.
Tókos Imre, a zenekar gitárosa a helyszínen elmondta, nagyon örvend annak, hogy a zenekarnak ilyen barátai vannak, akik sokat segítettek az együttesnek, többek között az egyik albumborítót Incze Mózes festõmûvész tervezte. “Jó érzés látni, hogy barátok jöttek el, ismerõsök, érdeklõdõk, ezt a mai napot ilyenre akartuk tervezni, családiasra, és nem utolsó sorban nyugodtra, hogy ebben a rohanó világban üljünk le, és beszélgessünk egy kicsit, érezzük jól magunkat. Mózes és Könczey is székely emberek, és az a nagy közös bennünk, a zenekarral együtt, hogy bárhol dolgozunk, bárhol élünk, valamilyen szinten a székely és a magyar értékeket próbáljuk promoválni. És úgy látom, hogy akik itt vannak a teremben, õk is napi szinten tesznek ezért valamit.”
Incze Mózes kiállítását Rácz Magda képzõmûvész méltatta, akit nagyon meghatott a felkérés a tárlat megnyitására. Incze Mózes amolyan kiegészítõként megjegyezte, hogy valamikor a nyolcvanas évek elején egy aszfaltrajz verseny alkalmával Rácz Magda tanárnõ úgy látta, hogy az õ rajza picit kilóg a sorból, tulajdonképpen innen indult el a mûvészi pályája, a kiállított képek javarésze az elmúlt 1-2 évben készült.
Könczey Elemér kariktúráinak kiállítását lapunk fõszerkesztõje, Antal István nyitotta meg, aki arra emlékeztetett, hogy a karikaturista munkájával nem csak e napon, hanem heti rendszerességel találkozik az itteni ember, ugyanis az Erdõvidék Regionális Hetilap arculatát is õ tervezte. A megnyitó mottójában (amit Könczey-tõl idézett) ez állt: saját eszményünköz képest jól sikerült karikatúrák vagyunk, hibáink, gyengeségeink megannyi poénjával... .
A gondolatmenetet idõs édesapja életfilozófiájával folytatta, mely szerint az élethez két nagy H betû elmaradhatalan, a Hit és a Humor, azonban az egyszerû székely falusi bácsi életfelfogásából nem hiányozhat a harmadik H betû sem, a Hazugság. Errõl a harmadik H-ról rántja le a leplet Könczey, sokszor maró gúny-nyal, szúrósan a vesénkbe nézve, nem kímélve egyént és társadalmat. - fogalmazott Antal.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 777. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.