Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.06.29.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 776. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.06.29. Közélet

Szakács László lett az alpolgármester

A.E. Az elõzetes híresztelésekkel ellentétben, nem történt semmi említésre méltó a baróti tanács keddi alakuló ülésén, a történések a papírformát igazolták, olyan értelemben, hogy mindhárom párt saját jelöltet nevesített az alpolgármesteri tisztség betöltésére, így az annyit szajkózott EMNP-MPP összefogás nem jött létre, legalábbis egyelõre.
Az RMDSZ frakció Szakács Lászlót javasolta alpolgármesternek, a tanácsba a második legtöbb mandátummal bejutó MPP értelemszerûen Nagy Istvánt látta a legmegfelelõbb személynek e tisztség betöltésére. Az EMNP pedig ifj. Antal Mihálynak szavaztatott volna bizalmat, e gesztusuk is azt igazolta, hogy a koalíciót illetõen egyelõre nem sikerült még egyik párttal sem dülõre jutni. Az elmúlt napok sajtóvisszhangjainak, valamint a városban felröppent pletyáknak is köszönhetõen a legnagyobb érdeklõdés az alpolgármester kilétét kísérte, végül ez sem okozott meglepetést, Szakács László nyolc szavazattal nyerte a titkos szavazást, így többéves kihagyás után (Bán István lemondása óta) újra alpolgármestere van Barótnak.
Az alakuló ülésen jelen volt a megye prefektusa, Codrin Munteanu is, aki “diszkréten” a háttérbõl követte figyelemmel az eseményeket, majd az ülés közepén halaszthatatlan okokra hivatkozva elvonult. Tamás Sándor megyei tanácselnök is tiszteletét tette a beiktatáson, aki még az ülés kezdete elõtt megjegyezte, rég volt az, amikor ekkora többsége volt az RMDSZ-nek a helyi tanácsban, s ha volt is többség, akkor bizony nem volt ekkora összhang és egység, mint ami most van a frakción belül. A megyei elnök ezúttal sem felejtette el megemlíteni az elszámoltatást, sõt, abbéli örömét fejezte ki, hogy a volt polgármester is szerepet vállal a tanácsban, mivel így könnyebben be tud majd számolni az elmúlt nyolc év történéseirõl. Az eskütételt követõen három hónapra elõre megszavazták az ülésvezetõt, amelyet az RMDSZ frakció részérõl Pál-Szilágyi Zoltán tölt majd be.
A tizenöt tagú tanácsot nyolc RMDSZ-es (a baróti Pál Szilágyi Zoltán, Szabó Péter, Gál Károly, Weithaler Walter, Szakács László, a felsõrákosi Kotecz József-Attila, a köpeci Biró Béla-Dávid, a bibarcfalvi Benedek Csaba), négy MPP-s (a baróti Nagy István, Vass Csilla, Szilágyi Sándor-Róbert, Keserû Sándor), és három EMNP-s (Barótról Szép Béla, aki Virág László helyét foglalta el, ifj. Antal Mihály, Bibarcfalváról Kencse Sándor) tanácsos alkotja majd.
Az alakuló ülés krónikájához még hozzátartozik, hogy a három párt vezetõi elérkezettnek látják az idõt arra, hogy végre valahára félretegyék a pártoskodást, és megpróbáljanak a város fejlõdésének érdekében közösen tenni valamit.

A gõgös városvezetés helyett
A tanácsosok és a polgármester eskütételét követõen, – ami románul történt – midenik tanácsos az anyanyelvén is kimondta az - esküszöm - szót, majd utolsó mozzanatként megtartották a titkos szavazást.
“Köszönöm a bizalmat, és remélem, hogy az általam elvégzett munka árán sikerül majd meggyõznöm azokat is, akik most másképpen döntöttek.” - A beiktatás után ezek voltak az elsõ szavai Szakács Lászlónak, Barót város alpolgármesterének.
Tamás Sándor megyei tanácselnök: “A baróti emberek úgy látták, hogy a gõgös városvezetés helyett egy normális városvezetésre van szükség, õk erre szavaztak június 10-én. Nem szabad elfelejteni, hogy akkor az emberek az értékek között választottak”. A megyei tanácselnök, egyben az EMNP-nek is gratulált, örült annak, hogy fiatal, tettre kész tanácsosai vannak az új pártnak.
Nagy István leköszönõ polgármester, MPP: “Nem gratulálok az RMDSZ-nek, de elfogadva a helyzetet, sikert kívánok az új tanácsnak az elkövetkezõ idõszakban. Szeretnénk betölteni az aktív ellenzéki szerepet, de mindenképpen a közösségért akarunk dolgozni”.
Szép Béla tanácsos, EMNP: “Remélem, hogy sikerül egy építõ munkát folytatni a közösség érdekében, és nem a pártoskodás fog majd számítani”.
Pál-Szilágyi Zoltán tanácsos, RMDSZ: “Arra kérek mindenkit, hogy vegye komolyan a tanácsosságot, próbáljuk betartani a pontosságot, és legyünk tisztelettel egymás irányába”.
Lázár-Kiss Barna polgármester, RMDSZ:”Június 10-én az emberek a változásra szavaztak. Csak pártok jutottak be, de remélem, hogy sikerül a város érdekében cselekedni, pártérdekek nélkül. Az emberek 75%-a a változásra szavazott Baróton, beleértve a falvakat is, egyértelmû, hogy sokan akarták a változást. Ezért felkérek mindenkit, hogy álljon a munka mellé, annak érdekében, hogy az elkövetkezõ négy év a fejlõdésrõl szóljon”.
Barót mellett a falvakra is figyelni kell
Az új polgármester elsõként a falvakon lévõ vízelvezetõ árkok kitisztításába kezdene, erre megvan minden lehetõség. Elmondta, ez az egyik olyan dolog, amit önerõbõl meg lehet oldani, igaz, egyelõre csak azokon a részeken dolgoznának, ahol erre lehetõség van, de õsszel a termény betakarítását követõen egy nagyobb szabású árok tisztítás is kezdetét veszi. Feljavításra szorulnak a mezei utak is, ezt ugyancsak a hivatal erõgépeivel végeztetnék el. Újragondolná a falvak õrzését is, igaz, jelen pillanatban októberig szólnak a szerzõdések, ezek lejárta után döntenek majd arról, hogy miként tovább. Pillanatnyilag két szerzõdés van életben, az egyik a falvak õrzésére szól, a másik a termények megõrzésére vonatkozik. A polgármester úgy látja, hogy ha változtatnak is, akkor azt veszik figyelembe, hogy kevésbé legyen költséges a szolgáltatás. Az alpolgármester teendõirõl egyelõre nem kívánt nyilatkozni, azt azonban elmondta, hogy nagyjából azok a teendõk várnak majd rá, amelyeket eddig is el kellett volna végezzen egy alpolgármester, egy biztos, többet fog terepen lenni, mint az irodában.

Kutyátlanítják a környéket
Baróton a Strand mellett mihamarabb a kóborkutyáktól mentesítenék a várost, ha minden jól megy, két hónapon belül ez meg is történhet, Lázár-Kiss elmondta, hogy igyekeznek felvenni a kapcsolatot egy erre szakosodott céggel, akik elvégzik a “kutyátlanítást” a városban.
Egyelõre minden marad a régiben a vízszolgáltatónál is, ott – bár végeznek egy gazdasági felmérést –, jelen pillanatban nem áll fenn a megszüntetés vagy az esetleges átcsoportosítás lehetõsége.
A KVG Zrt-vel egy 15 évre szóló szerzõdése van a városnak, így ez sem változik, mi több, ez nem is a hivatalhoz tartozik, ki van adva.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 776. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.