Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.06.15.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 774. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.06.15. Közélet

Sz.Réka Június 7-én sajtótájékoztatóval egybekötött találkozót tartottak a baróti Laura Ház alkalmazottai és meghívottjai a Party Pub vendéglõ protokolltermében.
A baróti Laura Ház országunkból egyedüliként Európai Uniós pályázat nyertese négy ország, Bulgária, Németország, Magyarország, Olaszország képviselõi mellett. Az öt ország hét csoportja (Magyarországról és Olaszországból két csoport részese a programnak) a nyertes pályázat következtében résztvesz a Leonardo da Vinci - Tanulj életfogytiglan programban. A résztvevõ csoportok célja a sérült gyerekek és fiatalok integrációja a társadalomba. Ennek érdekében a két éves lefutású program részeként a hét résztvevõ csapat szerre ellátogat egymás országába tapasztalatcserére, ismeretszerzésre. Szeptemberben indult a projekt, eddig két résztvevõ országba látogattak, a múlt heti, baróti találkozó a harmadik a sorban.
A programot a projektfelelõs magyarországi Örökmozgó Közhasznú Egyesület projektvezetõje, a baróti származású Kolumbán Erika ismertette, elmondta, a partnerség azért jött létre, hogy egymás szervezeteit megismerjék a résztvevõk, és mindenki a maga országában kamatoztassa a látottakat, tapasztaltakat.
A projekt részeseinek képviselõi tapasztalataikat osztották meg a már látogatott országok eltérõ törvénykezéseirõl, melyek szabályozzák a sérültek jogait. A legtöbb külföldi projektfelelõs kiemelte, országunkban hiányosságnak tartják, hogy az óvodából kikerült halmozottan sérült gyerekeknek törvény nem teszi kötelezõvé az elhelyezésüket az oktatási rendszerben. Ezért a Laura ház munkásságát kiemelten méltányolták a jelenlevõk, mivel õk a jelenlegi körülmények között, kevesebb lehetõséggel igyekeznek elérni azokat az eredményeket, mint a többi európai ország képviselõje.
Vida Enikõ pszichológus, a Laura Ház önkéntes szakembere felhívta a figyelmet, hogy mennyire fontos a sérült gyerekek minél hamarabbi fejlesztése, a szülõk segítségkérése, hiszen olyan is megtörténhet, hogy megfelelõ, idõben kapott segítséggel akár teljes mértékben rehabilitálódhat a sérült gyerek.
A baróti házigazdák segítségével városunkban három intézményt látogattak meg a projekt képviselõi, a Laura Házat, a Cimbora óvodát, és a fejlesztési központot (árvaház), Sepsiszentgyörgyön az írisz Házat és a kisegítõ iskolát látogatták, Kilyénben pedig a rehabilitációs központot.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 774. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.