Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.06.08.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 773. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.06.08. Közélet

Átadták az új víztisztító állomást - drágább lehet a víz

A.E.A baróti víz-és csatornahálózat ügye 2007 óta folydogál, hol megakad teljesen, hol pedig sikerül némi elõrejutás, az, hogy milyen ütemben haladt a beruházás, mi sem bizonyítja jobban, mint az hogy a közel 200 milliárd régi lejbõl ezidáig szûk 40 milliárdot sikerült megvalósítani. Nemrég  az elkészített víztisztító állomásnak az avató ünnepségére volt hivatalos a városi polgár, legalábbis ez állt az MPP-s színekbe bújtatott, és a postaládákba bedobott meghívóban. A helyszínen Bocz Béla igazgató elmondta, hogy a beruházásnak köszönhetõen, többek között lehetõségük volt a laboratórium modernizálásra is, számtalan új gépet kaptak, aminek köszönhetõen immáron megtudnak felelni az uniós normáknak is, és tiszta vizet tudnak ezentúl szolgáltatni az ezt igénylõknek. Kérdésünkre, hogy az elkövetkezõ idõben drágulhat-e a víz, elmondta, hogy könnyen megtörténhet, hiszen jelen pillanatban ország szinten is majdnem itt vannak a legalacsonyabb vízárak, mi több, 2004 óta nem volt áremelés, annyit még hozzáfûzött, hogy a mostani fejlesztések nem feltétlenül indokolnák az árak emelését, tehát az ettõl független. Az igazgató reményét fejezte ki, hogy mihamarabb sikerül majd modernizálni az ülepítõ telepet, ezt követõen kezdõdne majd el a város víz-és csatornahálózatának a lerakása, amire meglátása szerint nagy szükség van. Az ünnepségen néhány keresetlen szóval illeték a nemrégiben lemondott Borbély László (RMDSZ) környezetvédelmi minisztert is, neki azt rótták fel, hogy személyének és volt minisztériumának köszönhetõ ez a többéves lemaradás, ugyanis az évek során kevés pénzt utalt ki a víz-és csatornahálózat mihamarabbi bevégzésére.


”Megtiszteltetés volt számomra, hogy Dezsõke lehettem, hiszen ellentétben a miniszter úrral, engem a nép választott, és nem csak úgy kaptam a tisztséget”. - emlékezett a két évvel ezelõtti miniszteri látogatásra az elöljáró, aki kitért arra is, hogy bár rengeteg nehézség adódott a víz-és csatornahálózat elkészítése folyamán, mégis sikerült eredményeket felmutatni, sõt, jelen pillanatban ez az állomás az egyetlen engedéllyel mûködõ víztiszító a környéken. Hiába mondják Vargyason, hogy nekük van vizük, jelen pillanatban a vezetékes vizet még Baróttól kapják - hangsúlyozta. Elmondta azt is, hogy a munkálatokkal sokkal elõbbre volnának, de egyszerûen nem kaptak elég pénzt ahhoz, hogy a terveket kivitelezni lehessen, a tavaly is 40 milliárdot ígértek, ám végül csupán 20 milliárd lejt kaptak a minisztériumtól, így nagyon nehéz az elõrelépés. Bocz Béla igazgató az érdeklõdõknek bemutatta, hogy miként mûködik az állomás, ismertette, hogyan dolgoznak a laboratóriumban, dokumentumokkal igazolta, hogy milyen ellenõrzések folynak annak érdekében, hogy tiszta és fertõzésmentes legyen a csapokon folyó víz. Megmutatta az új berendezést is, amelynek folytán nagymértékben javult a víz minõsége, így mára már akár inni is lehet a baróti vezetékes vízbõl - hangsúlyozta Bocz. Naponta végeznek ellenõrzéseket, így a fertõzés veszélye kizárt, igaz, az új mûszerek egy részének felszerelése még folyamatban van.


Sajtóközlemény
2007-ben, Korodi Attila környezetvédelmi miniszter mandátuma idején az RMDSZ helyi, megyei és országos szinten tevékenykedõ képviselõi közbenjárásának, lobbijának köszönhetõen, Kovászna városa mellett, Barót is jelentõs kormánytámogatásban részesült a város vízhálózatának felújítása céljával. A jelenlegi polgármester aláírásával elindított 19,5 millió lej értékû projekt célja az ivóvíz ellátási rendszer, víztisztító állomás, csatornarendszer felújítását, szennyvíztisztító állomás korszerûsítését, kibõvítését kellett volna foglalja magában, de az elmúlt öt év alatt a rossz gazdálkodásnak köszönhetõen, sajnos a pénz kevesebb, mint negyedét sikerült csak lehívni és elkölteni. A betervezett munkálatokból eddig sajnos csak a víztisztító állomás felújítására és párszáz méter fõvezeték lefektetésére került sor, de elmaradt az ívóvíz- és a csatornarendszer vezetékeinek lefektetése, illetve a szennyvíztisztító állomás korszerûsítése.
az RMDSZ baróti szervezetének választmánya
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 773. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.