Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.06.01.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 772. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.06.01. Művelődés


A természetvédelmi területet népszerûsítik

A csíkszeredai Polgár- Társ Alapítvány és a MOL Románia által 7. alkalommal meghirdetett Zöldövezet program Védett területek kategóriája keretében idén a baróti Elveszett Világ Természetvédelmi-, Turista és Barlangász Egyesületnek „A Vargyas- szoros természetvédelmi- terület védelme és népszerûsítése a helyi közösségek részvételével” címû pályázata is támogatást nyert, így a terület hivatalos felügyeletét egyébként is ellátó egyesület ezen a nyáron vargyasi és homoródalmási közösségek segítségével végezheti tevékenységét.
A természetvédelmi terület közigazgatásilag ugyanis e két községhez tartozik, a pályázat keretében támogatást nyert egyik tevékenység pedig a Junior Ranger klubok létrehozása, azaz fiatalok bevonása a természetvédelmi terület felügyeletébe. E célból május hónap folyamán az egyesület három tagja – Dénes Ildikó, Demeter Zoltán és Böjte Ferenc – V.-VIII. osztályos diákoknak tartottak vetítettképes bemutatót a Vargyas- szorosról és annak értékeirõl, júniusban pedig mindkét településrol 20-20 gyerekkel kirándulást is terveznek a helyszínre.
A falunapokon–mindkét településen – zöld sátrakkal lesznek jelen, ahol az érdeklõdõknek információkkal szolgálnak illetve a Vargyas- szorost népszerûsítõ kiadványokat osztanak szét, kiállítva a gyerekek által a szorosról a korábban tartott bemutató és kirándulás alapján készített rajzokat.
Júliusban ugyanakkor tájékoztató táblákat helyeznek el a szoros bejáratainál, a nyár folyamán pedig a gyerekeket a felügyeleti munkába is be szeretnék vonni.
– Célunk, hogy a két település közösségével megerõsítsük együttmûködésünket, és a felnövõ nemzedékbe pedig beoltsuk a természet szeretetét – mondta Dénes Ildikó, az Elveszett Világ Egyesület elnöke.
A kampány része, hogy idéntõl a Vargyas- szorosba látogató homoródalmásiak és a vargyasiak mentesülnek a látogatási díj fizetése alól is.

Böjte Ferenc programfelelõs
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 772. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.