Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.05.18.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 770. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.05.18. Közélet

A.E. Immáron hivatalosan is kezdetét vette Baróton a kampány, amelyben ki-ki a maga eszközével próbálja meggyõzni a szavazópolgárt, hogy kire üsse majd a voksát. Mindenik jelölt igyekszik a lehetõ legjobb fényben tündökölni, az õszinteség, a tiszta lelkiismeret, a tudás, a bizalom, az emberközeliség, a tisztesség, az összefogás – mind olyan szavak és fogalmak, melyeket mostanság csípõbõl lövögetnek felénk a kampányrendezvényeken, vagy éppenséggel az utcán. Eddig az RMDSZ, az MPP és a független jelölt volt az, aki vállalva a nagyobb nyilvánosságot, színre lépett, és ismertette programját, elképzeléseit, az EMNP egyelõre kimaradt, de most hétvégén, pénteken, remélhetõleg õk is felzárkóznak majd a “négyes” fogathoz. Az eddigi kampánytalálkozók nagyrészt csendben zajlottak, különösebb visszhang nélkül. Mindenki azon volt, hogy bemutassa csapatát, valamint a jelenlévõkkel megvitassák közös problémáikat. A jelöltek között van olyan, aki eddig még nem bizonyított a politikai életben, akad olyan is, aki  már nem egy alkalommal volt városvezetõ, vagy aki az elmúlt mandátumban tanácsosként tevékenykedett, kivéve részét így a várost érintõ kudarcokból és sikerekbõl egyaránt. Többször írtuk már, hogy választékban nincs hiány, s ha az ember kézbe veszi a kampánycédulákat, eltekintve attól, hogy melyik jelölt képe díszeleg rajta, azt látja, hogy egy élhetõbb, biztonságosabb jövõt ígérnek, ebben a nagy igyekezetben néha még egymást is túllicitálva. Létezik olyan megítélés is, hogy akit ebben a három hétben kell meggyõzni egy-egy jelölt hitelességérõl, annál valami hibádzik, mivel alapjában véve a normális ember nem felejt egykönnyen, és tisztában van azzal, hogy mi történt itt az elmúlt idõszakban, - színes szórólappal, igényes plakátokkal, bannerekkel, frappáns mondatokkal, jelzõkkel, -  a benne kialakult személy-, város- és jövõképet nem igazán lehet elferdíteni, vagy mégis? Mindenki tudja, hogy melyik jelölt mire képes, mit mutatott fel eddig, akár magánemberként is, vagy hogy az a párt, amelyiknek égisze alatt indul, mennyire tud egy hiteles alternatívát szolgáltatni számára.

Együtt egy jobb jövõért (RMDSZ kampány találkozó, péntek):
Az RMDSZ által szervezett találkozót megtisztelte jelenlétével Demeter János, a megyei tanács alelnöke, valamint Márton Árpád parlamenti képviselõ is. Demeter János elmondta, elsõként mindenképpen tisztázni kell azt a feladatot, ami a polgármesterre hárul, eddig Baróton ez úgy mûködött, hogy az elmúlt nyolc évben azt mondták: gyertek, válasszatok meg, s majd a fõnökötök leszek! Ez nem így van, a polgármesterség az egy szolgálat, amelyet egyedül nem lehet végigcsinálni, itt csapatban kell gondolkodni. Nagy József baróti RMDSZ elnök beszédében kitért arra, hogy miközben a községek fejlõdtek, Baróton semmi sem történt: “Nyolc év alatt több mint tízmillió eurót veszített el a város, a jelenlegi polgármesternek köszönhetõen. Nincsenek munkahelyek, ellehetetlenítik a vállalkozásokat. Itt volt a Tyrom, a 10 milliárdos gyárat itt akarta megépíteni, ám Barótnak nem kellett! Ezen kell változtatni, ezt kell jobbá tenni, ezt vállalja fel csapatunk, mert mi is itt képzeljük el gyerekeink jövõjét! Márton Árpád képviselõ arra hívta fel a figyelmet, hogy a kampány arra épül, hogy valamit csináltak az elmúlt négy évben, egyesek azonban folyton csak a szándékról beszélnek, nem a megvalósításokról.
Lázár-Kiss Barna András, az RMDSZ polgármesterjelöltje ismertette kampányprogramját, elmondta, hogy tudatosan készült erre a megmérettetésre, és az ezt követõ munkára. “Alapvetõ szemléletváltásra van szükség, jelen pillanatban itt egy diktatórikus rendszer van!” - mondotta. Programjában a munkahelyteremtés az egyik legfontosabb elem. Emellett kiemelten fontos, hogy végre valahára Baróton meglegyen a víz- és csatornahálózat, ez ugyanúgy érvényes a falvakra is. Az oktatás, valamint az egészségügy helyzete sem elhanyagolható, hiszen a fiatalok és a betegek, valamint az öregek sorsa iránt is érzékenyeknek kell lenni. A bevásárlóközpont ügye is figyelmet érdemel, ám nem a város területére kell azt építeni, hanem azon kívül. Hangsúlyt kell fektetni az árvízmegelõzésre, hogy ne jelentsen örökös problémát a víz mentén élõk számára. Barótnak vissza kell adni a régió központjának a szerepét, ezt azonban csak közösen egy erõs csapattal, hatékony munkával lehet megvalósítani. A kampányrendezvényen bemutatkoztak a helyi, illetve a megyei tanácsos-jelöltek is.


Adjuk vissza Erdõvidék büszkeségét és méltóságát! (Derzsi Sámuel, független jelölt találkozója, szombat):
“Tudjuk-e, hogy mit akarunk? Van-e egy jövõképünk, ami alapján el tudunk indulni? - hangzott el a szombati kampánytalálkozón. Derzsi Sámuel független jelölt úgy gondolja, hogyha ezeket a kérdéseket nem tesszük fel magunkban, akkor szinte lehetelen a továbblépés: “Adjuk vissza Erdõvidék büszkeségét és méltóságát! Ne feledjük, itthon ugyanannyi pénz van most is, mint ezelõtt tíz évvel, ezért ideje volna gazdaszellemmel gondolkozni, mert lehetõségeink bizony vannak. Nem mindig mûködik az, ha az ember azt nézi folyton, hogy mibõl tud meggazdagodni, miközben elfelejtõdik a munka tisztelete. Mindenki panaszkodik és fél, de senki nem dönthet helyettünk, legyen önbizalmunk, senkinél nem vagyunk rosszabbak”. Az egyik jelenlévõ egyenesen sokkolónak nevezte azt, amivel ilyenkor a kampányban szembe találkozik, hiszen ráébredünk arra, hogy mi minden kellene, vagy kellett volna eddig, ezt egyszerre nem könynyû feldolgozni. Más arra volt kíváncsi, hogy a jelölt miként, és kikkel tudná majd elképzeléseit megvalósítani. “Szeretném hansúlyozni, hogy én nem indulok senki ellen, én valamiért indulok, és az a valami a gyermekeim és a gyermekeink jövõje. Én a közösségért indulok, ezért is indultam függetlennek, én bárkivel együtt dolgozok, akinek az érdeke az, ami a közösségé is. Nem vagyok elkötelezett semmilyen ideológia vagy párt iránt, ezért gondolom azt, hogy majd mindenkivel együtt tudok dolgozni a régióba. Ez eddig is sikerült, mert az Alutus Régió Fejlesztési Egyesületnek az alelnöke is voltam, így társszerzõje vagyok az Erdõvidék és Oltfej kisrégiók fejlesztési stratégiájának, tehát tudom, hogy a vidéknek gazdasági szempontból milyen potenciáljai és lehetõségei vannak. Kétségtelen azonban, hogy Barót a régió motorja kell hogy legyen, ám ezt nem lehet csak úgy, kijelentéses módon csinálni, ezért dolgozni is kell”. - fûzte hozzá Derzsi.


Tapasztalat és tudás, biztos folytatás! (MPP kampánytalálkozó, vasárnap).
A baróti MPP-s kampánytalálkozón a jelöltek mellett jelen volt Kulcsár Terza-József megyei MPP elnök, valamint Bálint József, Sepsiszentgyörgy jelenlegi alpolgármestere is. Nagy István polgármesterjelölt a kampányindító beszédében a következõket mondta: Kedves barótiak, bibarcfalviak, bodosiak, felsõrákosiak, köpeciek, miklósváriak! Van egy álmom, egy nap Baróton felkel majd a nap, és az itt élõ polgárok számára beérik a nyolcéves munkánk. Ami egykor elképzelhetetlennek tûnt, az végre meg fog valósulni! Van egy álmom, lesz új híd és út mindhárom irányba, így az utak, hidak végre összeköthetnek, s nem zárják be többé a vidéket. Van egy álmom, a magyar nem kell alamizsnáért lehajoljon magyar elé, hogyha jogos részét kéri a város költségvetésének, derekát egyenesen tarthatja! Ezelõtt nyolc évvel függetlenként lettem polgármester, ezen idõ alatt épültek meg, ‘89 után az elsõ apartmannok, ebben az idõben történt az elsõ utcának a leaszfaltozása, ebben az idõben vásároltunk épületeket, ebben az idõben lett ifjúsági- és vállalkozó-központ, bezártuk a szeméttárolót elsõként a megyében. Ekkor kezdtük meg a vizes projektünket, ebben az idõben nyertünk pályázat útján tízezer kukát négyszáznegyvennégy kontájnert, és egy szemetesautót. Ebben az idõben nyakunkra csaptak egy közel hatmilliárd kurrens adóssággal rendelkezõ kórházat, ebben az évben kétmilliárd plusszal zártuk. Megmutattuk, hogy lehet még akkor is, hogy ha ellenszélben vagyunk! A jelölt továbbá kitért arra is, hogy nagyrészben a megyei tanács és a városi tanácsban mûködõ RMDSZ volt az, amely õt legfõképpen akadályozta, így téve keresztbe a város lakosságának is, ugyanis határozattervezeteit rendre leszavazták, ennek ellenére jelenleg 14 munkálat folyik a városban. A kampánynyitón a helyi tanácsos- és megyei jelöltek is bemutatkoztak, akik ígéretet tettek arra, hogy amennyiben rájuk szavaznak, minden erejükkel azon lesznek, hogy támogassák Nagy István polgármestert.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 770. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.