Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.04.27.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 767. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.04.27. Közélet

Vargyas-szoros: értékeink védelméért

A baróti Elveszett Világ Természetvédelmi,- Turista és Barlangász Egyesület tagjai a természetvédelmi terület felügyelõiként idén a kilencedik turistaidény nyitására készülnek a Vargyas-szorosban. Mint ismeretes, a Vargyas- szoros része a Natura 2000 elnevezésû európai ökológiai hálózatnak, és a jogszabályok értelmében Különleges Természetmegõrzési Terület státusszal rendelkezik.
Az egyesület tagjai az elmúlt nyolc évben folyamatos zöld járõrözéssel biztosították azt, hogy a szorost nagyszámban látogató kirándulók betartsák a természetvédelmi elõírásokat, ugyanakkor gondoskodtak a kõaljai táborozóhely rendjérõl, tisztaságáról, karbantartották az Orbán Balázs barlanghoz vezetõ ösvény pallóit, a turistajelzéseket, turistaösvényeket, szórólapok, ismertetõanyagok révén segítették a turisták tájékozódását, népszerûsítve az itt található természeti értékeket is.
Idén tevékenységükbe a vargyasi és homoródalmási fiatalokat, de a helyi közösségek felnõtt tagjait is be szeretnék vonni: a csíkszeredai Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia által támogatott pályázatuk révén Junior Ranger klubot alapítanak, "zöld sátrakkal" lesznek jelen az említett települések falunapjain.
Az érdeklõdõk így betekintést nyerhetnek nemcsak az egyesület által folytatott tevékenységek mindennapjaiba, de részt is vehetnek a természetvédelmi terület felügyeleti munkájában, és jobban megismerhetik azt a páratlan természeti gazdagságot, melyeknek köszönhetõen a Vargyas- szoros méltán vált messze földön híressé, s melyekrõl a legnagyobb székely, Orbán Balázs nem hiába írta a következõket: "A természet e helyen annyi nagyszerût, annyi megragadóan szépet halmozott egybe, hogy a bámulat valójában kimerül azoknak csudálásában".
Böjte Ferenc, programfelelõs
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 767. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.