Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.04.06.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 764. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.04.06. Közélet

Alkotó tehetségek

A sepsiszentgyörgyi Mûvészeti Népiskola, népi bútorfestés, gyapjú nemezelés, rajz, grafika, festészet és díszítõ mûvészet osztályok munkáinak kiállítás megnyitója volt március 26-án a Székely Nemzeti Múzeum Lovagtermében.
Vidám, élettel teli, színben pompázó tulipános ládikákkal, a gyapjú nemezelés technikájával készült tárgyakkal vettek részt az ügyes kezû erdõvidéki kézmûvesek ezen a kiállításon. A népi kultúra szellemileg kényeztet, felemel. Ha ebben a kultúrában nincsenek gyökereink, elvisz a szél. Éppen ezért ennek a néhány, gyerek, fiatal és idõs személy munkáinak a célja a székely népmûvészet és népi kultúra értékeinek megõrzése és átörökítése.
Erdõvidék gazdag néphagyományokat õrzõ, népi értékeket képviselõ környezetének a megismerése minden ember számára nagyon fontos kellene, hogy legyen.
A gyapjú nemezelése, a népi bútorfestés az élményen kívül a fantázia világának, a szép iránti igényesség kialakításában játszik fontos szerepet. Ez a kiállítás a kiállítók munkájában való gyönyörködtetés lehetõségének a megteremtése. Ezáltal is másoknak örömet tudunk szerezni.
Nagyon inspiráló, ha az ember olyan közegbõl érkezik, ahol hagyománya van az õsi mesterségeknek. Ez megkönnyítheti a munkát. Olyanok vagyunk, vagy lehetünk, mint amire képesek vagyunk.
Én személy szerint azért drukkolok, hogy mindenki közülünk akár a nemezelõk, akár a bútorfestõk, megtaláljuk ezeknek a mesterségeknek az életben maradásának a holnapi feltételeit.
A közösségi munka összekapcsolhatja az embereket. A mai világ rohanó tempójában erre fokozottan szükség lenne szûkebb környezetünkben.
A kiállítás megnyitóját követõen lehetõség adódott a nemezelés, a népi bútorfestés iránt érdeklõdõ személyek egymással történõ ismeretségére és vélemény cserére. Ahogy Szilágyi Zsolt mûvész úr megnyitó beszédében is elhangzott, az elismerés már ott kezdõdik, ha a fenti tevékenységet végzõ személyek nevét említik.
Akkor hát említsük az oktatókkal az élen Pál Tünde (Árkos) a népi bútorfestés mestere, Nagy Adél tiszteletes asszony, tanítónõ (Nagyajta) a gyapjú nemezelés mestere, valamint a tanítványok, a gyapjú nemezelés terén: Biró Eszter, Pál Ágota, Petõ Elemér (Felsõrákos), Kádár Edit tanítónõ (Bibarcfalva), Nagy Zsuzsa tanárnõ (Kisbacon), Tókos Irén tanárnõ (Székelyszáldobos), Bihari Katalin Noémi, Toók Emese (Nagyajta), valamint a nagyajtai Kriza János I-VIII Osztályos Iskola II-III osztályos tanulói közül Baga Róbert Attila, Barabás Kinga Krisztina, Mátis Edina, Oláh András Tihamér, Gocsmán Mátyás, Szabó András, a népi bútorfestés terén Tordai Iluska és Tordai Sarolta ( Bibarcfalva).
A megnyító alkalmával az iskola diákjai rövid mûsort mutattak be, itt is egy erdõvidéki tehetséget kell megemlíteni, Orbán Andrea (VIII. osztályos tanuló, Nagyajta), a felkészítõ tanár Barabás Márta (Nagyajta).
Ahogyan a víz tükrözi az arcot, munkáink úgy tükrözik a lelkivilágunkat.
Tordai Iluska Bibarcfalva
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 764. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.