Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.01.23.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 597. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.01.23. Közélet

 2009. január 19-én került sor Székelyudvarhelyen a Magyar Polgári Párt Országos Elnökségi ülésére, amelyen a testület több, az erdélyi magyar közösséget és az egész román társadalmat, ugyanakkor pártpolitikai stratégiát is érintő kérdéseket vitatott meg.
Az idén sorra kerülő Európai Parlamenti választásokkal kapcsolatban a Magyar Polgári Párt nem mond le az önálló indulás lehetőségéről, hiszen Székelyföld és az erdélyi magyarság autonómiatörekvéseinek érdekében kiemelt fontossággal bír az europarlamenti képviselet. Éppen ezért a Magyar Polgári Párt reményét fejezi ki, hogy Ft. Tőkés László püspök úr vállal még egy mandátumot Brüsszelben, hiszen az ő személye a garancia arra, hogy az erdélyi magyarság hatékony és tisztességes európai képviselettel rendelkezzen továbbra is. Ennek érdekében a Magyar Polgári Párt felkéri Ft. Tőkés László püspök urat az MPP lista vezetésére. A további helyeket ugyanakkor felkínáljuk egy széleskörű támogatásnak örvendő ún. “nemzeti lista” számára, amelyben nem pártpolitikai megfontolások szerinti, hanem az erdélyi magyarság érdekeit szem előtt tartó, konszenzusos alapon kiválasztott jelöltek szerepelnének.
A kolozsvári időközi polgármesteri választásokkal kapcsolatban az elnökség arra kérte fel a Kolozs megyei, illetve a kolozsvári MPP szervezetet, hogy kezdeményezzenek párbeszédet az RMDSZ-el annak érdekében, hogy közösen találják meg azt a jelöltet, aki nemcsak a kolozsvári magyarság, de a románság támogatását is élvezhetné.
 Traian Băsescu államelnök úr alkotmánymódosító javaslataival kapcsolatban az elnökség arról határozott, hogy támogatja az alkotmányos reformot és a régiókra alapuló közigazgatási átszervezést, amint azt a tavaly áprilisban közzétett politikai keretprogramjában a Magyar Polgári Párt már megfogalmazta. A 2006. március 15-i Székely Naggyűlést követő találkozón az akkor még Magyar Polgári Szövetség már Traian Băsescu államelnök úr tudomására hozta, hogy túlhaladottnak tartja az alkotmányban megfogalmazott nemzetállam koncepciót. Amíg az RMDSZ csak véleményeket formál, és sajtónyilatkozatok szintjén nyilvánul meg, addig a Magyar Polgári Pártnak már konkrét programja van minderről, amelynek a közeljövőben történő, szélesebb körű és részletesebb ismertetéséről is döntés született.
A megyei és állami intézményvezetők leváltásával kapcsolatban a Magyar Polgári Párt  álláspontja szerint az RMDSZ ismételten a saját csapdájába esett, hiszen tizenkét éven át, amíg kormányon, illetve kormányközelben volt, a politikai széljárás szerinti pártpolitikai alapon szerezte meg ezeket a tisztségeket. Nem törekedett arra, hogy akár organikus törvény formájában a megyei, de a központi állami intézmények élére is a megye, illetve az ország nemzetiségi arányai alapján nevezzenek ki arra alkalmas személyeket, és most, amikor kikerült a hatalomból és veszíti el a tisztségeket, akkor etnikai alapú leszámolásként értékeli a magyar nemzetiségű intézményvezetők leváltását. A Magyar Polgári Párt álláspontja szerint a megyei, illetve az országos állami intézmények élére, illetve munkaközösségébe normatív alapon, a helyhatósági választásokon elért eredmények arányában kellene tisztségviselőket kinevezni, és ennek érdekében szorgalmazni is fogjuk a román kormánypártokkal való párbeszédet, amelyen kérni fogjuk majd az MPP-t megillető helyeket is.
A Magyar Polgári Párt elnökségi ülésének napirendjén szerepeltek még a 2009. március 14-én, Gyergyószentmiklóson tartandó Országos Tanács szervezésével kapcsolatos teendők is. Az elnökség három bizottság, egy szervezőbizottság, egy alapszabályzatot kiegészítő, illetve módosító bizottság, valamint a politikai programot véglegesítő bizottság felállítása mellett döntött, valamint elfogadta a párt kongresszusának előkészítési és felkészülési menetrendjét.
 a Magyar Polgári Párt sajtóirodája


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 597. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.