Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.03.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 761. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.03.16. Közélet

Sehonnai bitang ember...

Albert Egon Vihar dúl az erdélyi magyarság körében, értelmetlen belharcok folynak, melyet olyan emberek szítanak, kiknek céljuk megszerezni, birtokolni a hatalmat, csatlósaik pedig mident bedobnak, félrevezetik az egyszerû embert, elárulva ezzel a Nemzetet, a Hazát!
Bizony nem bírunk magunkkal, az alig milliós számrendû kisebbség mindennapjaiban egyre nagyobb szakadékok húzódnak. Lassan-lassan valóban kezdünk elszakadni a valóságtól, kifordulunk önmagunkból, egész létünk puszta ígéret és kósza remény, melyet vezetõink generálnak bennünk. Bizony nem bírunk magunkkal, mert naponta egymásnak feszülünk, odáig jutottunk, hogy nem vagyunk képesek elviselni a másikat, a másként gondolkodót, árulót kiáltunk, miközben elfelejtünk magunkba nézni, és megvizsgálni a lelkiismeretet. Hogyan is maradhat fenn egy nép, ha önmagában fojtja meg az igazi eszméket, amely feláldoz mindent a pártoskodás érdekében, nem csoda hát, ha egyre inkább csak fogyunk, és szétszakad(t)unk három felé. Ebben az elbagatelizált nemzeti öntudatban, a túlpolitizált mindennapjainkban, hitelét veszített közös ünnepeinkben, újból ránk köszönt március idusa. Március 15. talán az egyik legnagyszerûbb ünnep, nemcsak az itt élõ, hanem a világ bármely tájára elszakadt, magyarul imádkozó és érzõ ember életében.
A márciusi ifjak hitvallásában olyan eszmék, álmok nyertek értelmet, melyek az európai nép számára is ismeretlenül hangzottak, és csak kevesen fogták fel, értették meg, mit akar a Magyar Nemzet. Mostanra azonban talán mi váltunk azokká, akik nem igazán értik 1848 március 15-nek az üzenetét, ma talán mi vagyunk azok, akik nem vagyunk képesek méltón ünnepelni, de miért?
Nem megyek ki, mert nem történik egyéb, mint az, hogy egyesek tollaik fényezésére használják az ilyen eseményeket. - mondják többen is, s ha jól belegondolunk, van igazuk ebben. Egy kérdés marad még megválaszolatlanul, vajon maradt-e még annyi hitelesség ebben a maroknyi kisebbségben, s fõként azoknak mostani vagy jövõbeli vezetõiben, hogy az effajta nemzeti ünnepeinknek újból értelmet és valódi töltetet adjanak. Ahol egyként tud ünnepelni minden magyar, bátran nézhetünk egymással szembe, s nem holmi - sehonnai bitang ember - módjára gyalázzuk meg az 1848-as forradalom örökségét, õsapáink emlékét.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 761. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.