Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.03.09.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 760. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.03.09. Magazin

A földforgatást mellõzõ kertekben nagymennyiségû mustárt kevernek a pillangósok közé, mivel annak a messzire elnyúló vékony gyökérzete morzsalékos talajt hagy maga után. Folyékony trágyázáshoz mind növény mind állati eredetû trágyát használhatunk. Ezeket akkor használjuk, ha lökést akarunk adni a növekedés ütemének.
A legismertebb növény eredetû trágyalé az erjesztett csalánlé. Frissen szedett növények kellenek hozzá, de a magokat érlelõ egyedeket ne szedjük le. A fémedényeket mellõzzük, egy 150-200 literes mûanyaghordó vagy fakád a legalkalmasabb. A nagymennyiségû zöldtömeget erjesztõzsákba vagy csak szimplán a kádba aprítjuk, majd az edényt lehetõleg esõvízzel feltöltjük majdnem a pereméig (10-15 cm-re a peremtõl), majd dróthálóval lefedjük, hogy apróbb madarak, bogarak ne kerüljenek bele. Az erjedési folyamat napos helyen nagyon hamar, erõs habzás közben, lezajlik. Az erjedést kísérõ erõs szagokat egy maréknyi kõzetõrlemény vagy kevés szárított macskagyökér kivonat hozzáadásával sikeresen elnyomhatjuk. Akkor van megérve, ha az oldat sötét színûre változott és megszünt a habzás. Használat elõtt jól le kell szûrni - ha nem használtunk erjesztõzsákot - majd minimum 10-szeres hígításban, de kisebb növények esetén akár 20 szoros hígításban használhatjuk. Az így nyert trágyalé hûvös helyen szezon végéig is kitart, õsszel pedig a komposztgödörre önthetjük.
A Fekete nadálytõ fõzete egymagában is kitûnõ trágyalé, de minden további nélkül a csalánerjesztõbe is betehetjük. Emellett mezei zsurlót, fûszernövényeket, páfrányféléket, vörös és fokhagymaszárat is tehetünk a csalánlé-kivonathoz.
Szeles Imre folytatjuk<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 760. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.