Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.03.02.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 759. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.03.02. Közélet

Akkreditálták a Sapientiát

Kedden a képviselõház, mint döntõ ház elfogadta a Sapienia Tudományegyetem akkreditálásáról szóló törvényt. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a kormányoldalt maximálisan mozgósították a külügyi titkosszolgálat vezetõjének kinevezése céljából, és, bár a nagyobbik kormánypárt ezt szerette volna elõbb megszavaztatni, ez RMDSZ ragaszkodott ahhoz, hogy elõbb a Sapientiát akkreditálják, ellenkezõ esetben nem vesz részt a gyûlésen.
Ugyanezen napon a Képviselõház elfogadta a lusztrációs törvényt is, amely értelmében annak életbeléptetésétõl öt évig tilos bármely magas köztisztviselõi tisztségbe kinevezni olyan személyt, aki a volt kommunista párt magasrangú fizetett tisztségviselõje volt. A törvény a bíróságok, ügyészségek vezetõire is vonatkozik, valamint minden olyan ügyészre, aki politikai jellegû perekben képviselte a kommunista román állam érdekeit.
A Képviselõház elfogadta azt a sürgõsségi törvényerejû rendeletet is, amely a telekkönyv vezetésével foglalkozó intézményt belügyminisztériumi alárendeltségbõl fejlesztési és turisztikai minisztériumi alárendeltségbe helyezi. Márton Árpád képviselõ elmondta, hogy sajnos ez az intézkedés még nem látszik igazolni az eredményességét.
A földtulajdon visszaszolgáltatása és telekkönyvezése sajnos még mindig nem valósult meg elfogadható százalékban, ami nagy gondot jelent a gazdák számára mind a földjeik birtoklása, eladása, bérbeadása, mind pedig az uniós támogatások megszerzése szempontjából.
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 759. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.