Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.02.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 757. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.02.17. Magazin

Csülökpörkölt hagyományosan


Ettõl a héttõl kezdve ismét egy új rovattal jelentkezünk, mégpedig: Helyi ízek és zamatok - címén. A rovatnak elsõdleges szerepe az itteni hagyományos, ám lassan már feledésbe merülõ receptek és ízek újbóli felfedezése. Nem titkolt szándék az sem, hogy néhány itthoni ifjú menyecske e receptek olvasásával kedvet kapjon egy kis hazai étek elkészítésére, megörvendeztetve ezzel anyai koszton nevelkedett férjét, ha ez sikerül, máris elértük célunkat. Nálunkfelé is ismeretes a mondás: a férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út. A recepteket úgy állítjuk össze, hogy olcsó és könnyen elõállítható legyen, egy részéért pedig még az üzletbe sem kell menni, hiszen kikerül otthonról, ám ha mégsem, könnyen beszerezhetõek a természetes hozzávalók. Bár ebben a fogyókúracentrikus világban, ahol a kalóriák és a kilók néha mindennél fontosabbak, hogy a vonalakat ne is említsük, némiképp idegennek tûnhet, egy jó hagyományos csülökpörkölt recept, mi mégis jó étvágyat kívánunk hozzá!
Csülökpörkölt hagyományosan
1 kg sertéscsülök bõrösen, 4 fej hagyma, 3-4 cikk fokhagyma, 2 darab zöld paprika, 2 darab piros paprika, 1 dl piros bor, olaj vagy zsír, só, bors, pirospaprika.
Elkészítése: A csülköt szép tisztára megmossuk, mármint a bõrét, letöröljük. Megvágjuk a zöldségeket, és kevés vízzel megpároljuk. Beletesszük párolás után a csülköt, lehet nagyobb darabra is hagyni, mert guszta, hanem kisebb hosszúkás szeletekre vágjuk. A fûszerezés személy kérdése, ki hogyan szereti, lehet enyhén csípõsre is készíteni, de nem muszáj. Mikor minden puha lesz, akkor egy deci piros borral összeforraljuk, és a legjobb köret az apró galuska (vagy nokedli, nálunk így ismerõs). Semmilyen újabb mû fûszerrel nem fontos ízesíteni, maradhat a régi íz. Pityóka pirével, tésztával is nagyon finom. Csíkokra vágott savanyú káposztával tálaljuk (cikakáposzta). Bevált finom étel négy személyre.


Recept: Komporály Ferenc
<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 757. lapszám "Magazin" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.