Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.02.17.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 757. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.02.17. Közélet


Ne húzzák le az emberekrõl a bõrt!


A.E. Parázs vitába torkollott a Nagybaconban megszervezett szarvasmarhatartó gazdák gyülése - felszínre került a gazdák egyik legnagyobb sérelme, hogy nincs egy konkrét ár szabva az oltások, valamint a különbözõ vizsgálatok elvégzésére, és ha van is, az állatorvosok sokkal nagyobb árakat kérnek, mint amit a törvény számukra elõír. A találkozón több százan vettek részt, a vidék minden részébõl érkeztek gazdák, amelyek között voltak egészen fiatalok is. A nagybaconi találkozón az állattartók mellett a megyei szakemberek és vezetõk is részt vettek, jelen voltak a helyi közbirtokosságok képviselõi, valamint - Barót kivételével -, a környék összes polgármestere is. 

A gazdák képezik társadalmunk alapját

Az egybegyülteket a házigazda, Bardocz Csaba a község elöljárója köszöntötte, aki kiemelte, hogy mennyire fontos tényezõ a szarvasmarhatartó egyesületek problémáinak a megoldása, hiszen az állattartás az egyik legfontosabb tevékenységgé nõtte ki magát nemcsak Erdõvidék-, hanem megyeszinten is. Ennek van most jövõje, és erre Baconban is ráéreztek, hiszen jóval 3000 felett van a szarvasmarha állomány, és 7000-nél is több juh van a község gazdáinak birtokában, ennek függvényében közel 700 család él meg ebbõl. Olyan agrárpolitikát kell folytatni, amely úgy a gazdának, mint az ellenõrzõ szervnek megfelelõ. 

Fontos a kemény és erõs képviselet
Ötvös Mózes, az egyik ötletgazda és a gyûlések társszervezõje, úgy értékelte a fennáló helyzetet, hogy a legfontosabb tennivaló most az, hogy a gazdák tudják képviselni a saját érdekeiket. Ha most nem állunk oda, és fogunk össze, akkor nem fogunk elõbbre jutni - fogalmazott. Ötvös példának hozta fel azt a tényt, hogy az állam mennyire nem áll oda az állattartó gazdák ügyéhez, hiszen a tavalyi évben az elõirányzott pénzösszegek töredékét kapták csak meg.


Még mindig kevés a pénz
A földalapú támogatásnál sem kapták meg az elõírt 170 eurós támogatást hektáronként, csupán 130 eurót kaptak a gazdák. Ahhoz, hogy továbbra is fenn tudjanak maradni, és versenyképesek lehessenek az állatartó gazdák, oda kemény és erõs képviselet szükségeltetik, ez a vezetõk feladata. Reményét fejezte ki abban, hogy ezen összejövetelek is ezeknek a céloknak az elérését szorgalmazzák. A másik fontos tényezõ a párbeszéd kialakítása a megyei, országos és a minisztériumban lévõ vezetõkkel, ennek hiánya bizony óriási akadályt gördít a gazdék elé. Ennek elsõ lépéseként közös tárgyalást sürgetnek a felelõs minisztériumokkal, annak érdekében, hogy meg tudják beszélni a 2012-es év legsürgetõbb problémáit. Ötvös Mózes emellett örömét fejezte ki abban, hogy a megyei vezetõség is melléjük állt, élén Tamás Sándor megyei tanácselnökkel.


Igéret van, csak hozzá kell állni
A megyei tanácselnök is kiemelten fontosnak tartja azt, hogy a gazdákkal kialakuljon egy közvetlen együttmûködés, hiszen a problémákat közösen kell megoldani. Az, hogy ma itt tartanak az állattartók megye szinten, az részben a politikai képviseletnek is köszönhetõ - hívta fel a figyelmet, de mint fogalmazott, ennek az ülésnek nem a politika a fõ célja. Tamás Sándor elmondta, hogy a mezõgazdaság és az állatenyésztés kérdése nem tartozik az õk hatáskörükbe, ennek ellenére segíteni szeretnének a gazdaembereknek.


Házhoz vinni a lehetõséget
Mindezt úgy, hogy pénzeket prbóbálnak lehívni, létre akarják hozni az Agro SIC egyesületet, ahová a gazdák csatlakozhatnak, ehhez biztosítanak gazdasági hátteret. Egyben meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek alapján a gazdák pályázni tudnak a közeljövõben, ennek az egyesületnek is ez lenne az egyik fõ prioritása, ez fõként a kisvállalkozásokat érintené majd, a 4-5 tehenes gazdákat. Az elnök olyan rendezvények megszervezését is fontosnak tartaná, ahol a gazdák megmutathatnák magukat a nagyközönség elõtt is.


A gazdák elveszíthetik a támogatást
dr. Sikó Barabási Sándor, a kovásznai állategészségügyi igazgatóság vezetõje amellett, hogy ismertette az intézmény mûködését, elmondta, nagyon fontos az, hogy betartsák az emberek a törvényes kereteket. Ez az ágazat, mármint az állategészségügy nagyon összetett dolog, és az ellenõrzõ szervek, valamint a gazdák közti együttmûködés nagyon fontos.
Ugyanakkor a gazdáknak is tudniuk kellene, hogy nemcsak jogaik vannak, hanem kötelezettségeik is. Nagyon sok állattartó nem jelenti be az állatait - ebbõl jön az immáron országos méretû probléma, hogy kevesebb állat szerepel a nyilvántartásban, mint a valóságban.
A bejegyeztetésre figyelni kell, mert ha az ellenõrzések során kihágásokat észlelnek, mármint, hogy nincsen az állat felfülszámozva, akkor elveszíti az eddigi támogatást, sõt olyan eset is van, hogy visszamenõleg ki kell majd fizesse. Úgyanúgy az elpusztult állatokat is be kell jelenteni, ezt is többnyire “elfelejtik” megejteni a gazdák, jelen pillanatban az Unió kéri ezeket a kimutatásokat és a betegségek adatbázisát, ám alig 10%-a van meg - tájékoztatta a jelenlévõket Sikó.
Az igazgató arra is felhívta a figyelmet, hogy a gazdák semmi esetben sem adhatnak gyógyszert az állatnak, ezt kimondottan csak az állatorvos végezheti el, sajnos a tapasztalat nem ezt mutatja, és ez egyáltalán nem törvényes.


Fontos, hogy pályázzanak!
A Kovászna megyei agrárkamara mûködésérõl Kozma Béla és a nagybaconi Szilágyi Bartha Gábor beszélt, az agrárkamara egyik fõ mûködési területe a pályáztatás. Szilágyi egy kimutatást is bemutatott, ahol jól lehetett látni, hogy 2006-tól idáig hogyan változott az szarvasmarha létszám Nagybaconban. A kimutatásból kiderült, hogy bár az elején jóval több volt az 1-2- tehenes gazda, 2011-re már olyan gazdák is akadtak a faluban, akiknek 40, illetve 50 felett volt a marha állományuk. Azt is elmondták, hogy 2009 óta, 205 pályázatot tettek le a félig önfenntartó gazdaságok, amibõl ezidáig 147-et fizettek ki, több mint négy millió euró értékben, a kimutatások alapján kivételt képez régió szintjén Barót és környéke, ahonnan egy pályázatot sem tettek le a gazdák. Egyedüliként a Silv-Alim élt a lehetõséggel, ám õk is farm modernizálására tettek le pályázatot.


Mi lesz ezután?
Könczei Csaba a jövõrõl mutatott be Power Point-os bemutatót, ahol ismertette a 2014-2020-as romániai gazdaságpolitikai irányelveket, ahol egyik fõ szempont a pályázatás mellett a fiatal gazdák támogatása.


Szabjanak egységes árakat
Az egyik legnagyobb vitát és egyben érdeklõdést az a probléma váltotta ki, hogy az állatorvosok miért nem dolgoznak egységes árakkal, ugyanakkor miért nem határoz meg a megyei állatorvosi kamara egy maximum árat, amit tartsanak be az állatorvosok. Itt egymásnak feszültek az indulatok, és bizony kiderült, hogy mindkét fél esetében történnek tövénytelenségek, az állatorvosok némelyike nem végzi jól a munkáját, amíg a gazda nem tartja be a törvényes keretet. Köztes megoldásként úgy döntöttek, hogy le kell üljenek az állatorvosok és a gazdák egy asztalhoz és közösen szabjanak árakat, más megoldás jelen pillanatban nem létezik.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 757. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.