Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.02.10.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 756. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.02.10. Közélet

Amikor a hatalom többet ér a becsületnél 
Albert Egon Lassacskán kezdenek felszínre kerülni az elmúlt idõszakok eltussolt dolgai, olyan problémák ezek, melyeket senki nem akar felvállalni, ám attól még léteznek - ilyen példa erre Felsõrákos. Bátran el lehet mondani, hogy ott bizony nem mindennapi állapotok uralkodnak. Lehet az illetõ optimista vagy éppenséggel pesszimista beállítottságú, ha nyitott szemmel jár, nem hagyhatja figyelmen kívül azt a tényt, hogy valami nagyon nincs rendben a kis településen. A falut már eleve megközelíteni nehéz, és igaz lehet az a felvetés is, hogy annak is köszönheti elhagyatottságát, hogy félreesõ helyen van.  Ám ez a válasz nem megoldás a problémára, hiszen ott is ugyanolyan magyar emberek laknak, mint másutt, ugyanolyan adófizetõ polgárai a városnak, mint mások. Így kell kinézzen egy egykoron szebb napokat is megélt falu, a nyomor és a pusztítás oltárán feláldozva?! Nem kell ide különösebb politikai hovatartozás, ahhoz, hogy az ember keserûen konstatálja, hogyan omlik maga alá, néptelenedik el a település, és vele együtt veszti el hitét az elöregedõ lakosság is. Rákos egy példa lehet, egy negatív példa arra, hogy miként lehet bánni és hova lehet juttatni egy közösséget, rosszindulattal, félrevezetéssel. A faluban azt suttogják, szándékosan megkülönböztetik õket, mégpedig azért, mert rosszul szavaztak annak idején, és nem arra a jelöltre tették voksukat, amelyikre kellett volna. Ezek a hangok pedig egyre inkább halatszodnak, kitekergõznek a sáros lepusztult utcák homályából, s baljós árnyként nehezednek a mindennapok történéseire. Miközben a leomlott, rombadõlt Urnittvaló-ház a faluban szomorúan hírdeti, mit jelent az, amikor a magyar-magyar ellen cselekszik, amikor a hatalomvány, a bosszú, többet ér az emberi becsületnél, s a nemzetnél is elõbbre való!
 Felsõrákos három éve a következõképpen szavazott a helyhatógsági választások második fordulójában: Az RMDSZ jelöltjére 255 szavazat érkezett, az MPP által támogatott jelöltre pedig 181. A többi Baróthoz tartozó településen következõképp oszlottak meg a voksok, Bibarcfalván: 228 - 133, Bodosban: 133 - 89, Köpec: 236 - 226, Miklósvár: 167 - 56 volt az arány. 
Az adatok fényében valóban lehet egy defavorizálás a rákosiak esetében, ám akkor mi van a többi falvaknál? Ezek a települések mit kaptak az elmúlt évek alatt, az itt élõ emberek minek a levét isszák?! Annak, hogy állítólag olyan emberek kerülnek vezetõ pozícióba a megyétõl, egészen a kormányig, akik kizsákmányolók és csak az övéiket segítik. Vagy éppenséggel egy vezetõi inkompetenciának az áldozatai?


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 756. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.