Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2009.01.16.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 596. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2009.01.16. Művelődés

Tamási Áron - Ábel a rengetegben
 Az első világháború utáni nagy szegénység miatt szétesik a család, az édesapa a közbirtokosság erdejében pásztoroskodik, a megélhetés végett a tizenötéves fiút is erdőpásztornak szegődtetik a Hargitára, a bank erdejébe.
Tamási Áron kedves kis könyve, az Ábel a rengetegben 1932-ben jelent meg,  a történet Erdély Romániához való csatolása után egy évvel kezdődik.
Habár a miénkhez hasonló körülmények rajzolódnak ki, hiszen a mai lakosság számottevő része is kénytelen családjától, otthonától távol keresni meg a betevő falatot, a Tamási-könyv szerint is a század elején erősebbek voltak a családi kötelékek. A könyvben nyomon követhetjük a székely észjárást, a paraszti egyszerűséget a maga tisztaságában, a természettel való együttélést, de a magyar-román kapcsolatokról is olvashatunk. Ábel boldogul a rengetegben, zsenge kora ellenére éberségével, találékonyságával kivágja magát a sorra felmerülő nehézségekből, unalmát az eladott fáért kapott olvasmányokkal űzi el. Tamási a közösségből jövőként, mégis a kívülálló bölcsességével írta meg Ábelt, realizmusa mellett szimbolikus jelentése is lehet az édesanyjától, családjától elszakadt gyereknek, gondoljunk csak arra, hogy mikor kezdődik a cselekmény.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 596. lapszám "Művelődés" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.