Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.01.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 753. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.01.20. Közélet4,3 millió lejt kap a nagyajtai unitárius egyház
A.E. Egyelõre azonban a munkálatok finanszírozására nem érkezett meg a pénz, s bár a több száz oldalas pályázatot még 2010-ben leadták Gyulafehérváron, nemrég tudták meg, hogy megtörténhet 2014-ig várni kell, mert elfogyott a pénzösszeg. – tájékoztatott Fekete Levente nagyajtai unitárius  lelkipásztor. A helyi unitárius egyháznak saját önrésze is van a pályázatban, 2%-lék (800 millió lej), ezt az összeget már sikerült elõteremteni. “Természetesen azon vagyunk, hogy mielõbb el tudjunk kezdeni valamit, több alkalommal is próbáltam felvenni a kapcsolatot olyan személyekkel, akik ez ügyben tudnának segíteni, és így elõbbre lehetne vinni az ügyet. Az egymillió euró, amit megnyertünk, az nem vész el, jelenleg várakozó listán vagyunk, és ha nem történik változás, akkor 2014 január elsejétõl lehet újból reménykedni, hogy pénzt kapunk a terveink megvalósításához”. – vázolta fel röviden a helyzetet Fekete. Így 4-5 éven belül teljesen felújulhat a nagyajtai többszáz éves vártemplom, kívül-belül javításokat végeznek, felújítják a templom fõhajóját,  a tornyokat, kibontják és restaurálják a templomban lévõ két freskót, kiegészítést kapnak a várfalak, feljárók épülnek, valamint megoldanák a villany és vízellátást is. A templom körül is rendeznék a területet. Egyszóval igyekeznek konzerválni a már meglévõ értékeket, semmit nem akarnak eltüntetni vagy megváltoztatni, az eredeti állapotokat szeretnék helyreállítani, így a templomot körülvevõ falon lévõ írások is megmaradnak, hiszen mára már az is mûemlék. Olyan feliratok is vannak, amelyek még az 1700-as évek elején kerültek oda. “Ha minden megvalósul, akkor úgy gondolom, hogy ez a hely kulturális szempontból kiemelkedõ helyet foglalhat el a vidék turizmusában. Ez egyáltalán nem rossz dolog, ha megtudjuk mutatni úgy az itteni embereknek, mint a nagyvilágnak, hogy mink van. Tehát nem zárkózunk el attól, hogy turizmust építsünk a vártemplom kínálta lehetõségekre. Akár kastélynapok, akár más ismeretterjesztõ rendezvények megszervezésével, még egy szabadtéri színházat is ki lehetne alakítani”. - meséli jövõbeli elképzeléseit a lelkész.

Elõbb útóbb fizetni kell
Vargyason három család kivételével mindenki megkötötte a szerzõdést a szemétszállítással kapcsolatosan. Ezek a családok állítják nem fizetnek, mert nem is szemetelnek. Nagybacon esetében pedig körülbelül 80-an vannak, akiknek nincs szerzõdésük a Tega RT-vel, elmaradásaikat az adójukba számolják majd bele.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 753. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.