Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.01.20.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 753. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.01.20. Közélet

Sz.Réka  Szeptembertõl az elõkészítõ csoportos gyerekeket az óvoda játékos-tanulásának oltalmából az iskolákhoz helyezik át. Zajzon Csabát, a Gaál Mózes Általános Iskola igazgatóját arról kérdeztük, hogy hogy tudja megoldani az iskola a felmerülõ helyzetet, tudnak-e elég osztálytermet biztosítani a gyerekek számára, illetve van-e elképzelés arról, hogy milyen stílusú oktatásban részesülnek a gyerekek? Az igazgató elmondta, a Baróthoz tartozó falvakon nem lesz gond az osztálytermekkel, mivel a legtöbb vidéki iskolában nagyok az osztálytermek, és összevont osztályok mûködnek.
Baróton, ahol már eleve osztályteremhiánynyal küszködnek, kicsit nagyobb gondot okoz a helyzet megoldása, de az igazgató bizakodó, egy terem van, melyet használatra tudnak bocsájtani, a másodikot pedig remélik, hogy sikerül kialakítani. A Petõfi utcában levõ iskolaépület mellékhelyiségére gondoltak, melyet mûhelyként használtak eddig, most pedig szeretnék osztályteremmé alakítani, így meg is lenne a szükséges két terem, mivel a jövõ tanévben három elsõ és két elõkészítõs osztályra számítanak. Ez az elosztás még változhat, a beiratkozásokkor kiderül, hogy ilyen arányban indulnak-e az osztályok, vagy esetleg elõkészítõs osztályból lesz több, mint elsõsbõl.
A tanításról sajnos még nincs terv, mivel a törvény megszületett, de módszertana, mely novemberben kellett volna megjelenjen, még nincs, ez sajnos nem egyedüli eset, a tavaly indult ötödik osztályokat is a 2001-es kerettantervvel tanítják, pedig a törvény megváltozott,  õk már kilenc általánost kellene végezzenek, csak elképzelés nincs arról, mi legyen a kilencedik osztállyal, milyen program szerint tanítsanak.
Az igazgató elmondása szerint ha már áthozzák az óvodákból az iskolákba a gyerekeket, akkor az lenne optimális, ha a négy év anyagát “elosztanák”, és az elõkészítõs osztályokba legalább egy fél év anyagát áthoznák, így könnyítve meg a késõbbi tanulást.
A törvény és metodológia több helyen ellent is mond egymásnak, mint a maximális óraszámot illetõen is, az V.-VIII. osztályokban heti 25 óra kellene hogy legyen a maximum, ez a román anyanyelvû gyermekekre vonatkozik, a magyar gyerekeknél még bejön a magyar nyelv, a magyarság történelem, és az idegennyelv, jövõre pedig számítástechnikát kötelesek betenni minden V.-VI. osztályban. Tehát rég meghaladták a kötelezõ óraszámot.
Az oktatási rendszer visszásságait sokáit lehetne sorolni, de talán a legmegalázóbb határozat az, mellyel a régebb végzett pedagógusokat tulajdonképpen semmibeveszik, mivel a három éves egyetemi oklevelet csak komoly feltételekkel fogadja el az új törvény, csak egyes fokozatú tanerõnek, és csak nagyszámú képzésen való részvétel után fogadja el, pedig abban az idõben nem volt könnyû még az egyetemre való bejutás sem, nemhogy az oklevél megszerzése, ezt csak nagyon nehéz munkával sikerült elérni.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 753. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.