Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.01.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 752. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.01.13. Közélet

Öngól az országúton
A baróti Polgári iskolát 1941-ben megnyitották. Központban volt Erdõvidéken s a falukból sokan látogatták. A régi iskolaépület nagyon ki volt használva. Ott volt az altiszt lakása. Õk takarítottak, rendet tartottak. Volt az igazgatónak irodája, tanári szobák, szertár és a tantermek. Délelõtt a fiúknak volt órájuk, délután tanultak a leányok, este pedig az inasoknak volt tanítás. Internátus nem volt. A kürülbelül öt kilométernyi távolságot gyalog tették meg legtöbben. Bibarcfalváról az elsõ évben 13 fiú járt csoportban gyalog. Akik az elemi iskolában négy osztálynál többet végeztek, azok tehettek különbözeti vizsgát, így megoszlottak az évfolyamokban. Bátyám az elsõ évfolyamon kezdte hat elemi elvégzése után, de voltak, akik igyenesen a harmadik évre bejutottak. Elkezdõdött a navéta.
Valaki azt írta a testvérem füzetébe, hogy "Polgáriban van egy fa, rajta sok polgárista, rázd meg Gyuri azt a fát, hadd hulljon a tudomány." Korán indultak minden reggel. Akkor nem volt ekkora forgalom. Inkább 1-2 szekér (lófogat). Télen a hidegben megfagyott a lódió az úton. Itthon a kapu elõtt elkezdték rugdosni, s az iskola kapujáig fociztak a hidegben. Általában mindenkinek, így Gyurinak is ványolt posztóbol volt harisnyája, zsinóros posztó kabátja, báránybõr kucsma sapkája, akciós bakancsa, mert jegyre adták akkor a bakancsot. Ha jegy volt, csak akkor volt bakancs.
Lidi néni 10 pengõt odaadott neki, hogy vigye le Veres Károlynak, aki korábban elment az iskolába. Biztosan a nadrágzsebébe tette, s a nagy fotbalozásban teljesen megfeledkezett a pénzrõl. Mikor oda kellett adni, nem volt pénz. Gondban lehetett szegény egész délelõtt.
Délután igyenesen nagyapámhoz ment a Boraly utcába. De nagyapámnak sem volt pénze. Nannyókának sem volt. Tanakodtak hárman, mert nagy úr a pénz, ha egyszer nincs! Nagyapám kitalálta. Nekem Fülöp tartozik 50 pengõvel. Lépjél fel Kisbaconba, s kérd meg. Ott dolgoztam nála, amikor a gátat csináltuk, s a malmot reperáltuk. (A Fülöpé volt a vízi malom).
Nagy baj volt otthon. Gyuri nem jött haza. Hol lehet, hol tölti az idõt? Haragudott édesanyám. Késõbben kétségbe esve várta. Mind hazajöttek. Hova lett? Mi lelte? Közben elészerelt egy szegyléc darabot. Anyám minden haragja, mérge, bosszúsága benne volt abba a lécdarabba. Meg is verte erõsen.
Gyuri rea volt már készülve, s várta, hogy járjon le a verés, mert azzal volt befejezve a történet. Leírta, hogy miután a pénzt megkapta, attól kezdve már semmi sem számított. Igaz, hogy már egészen sötét volt.
Ehhez hasonló jók még máskor is voltak. Ha van egy kicsi hibája az embernek, azt meg kell fizetni. Valaki azt írta: "Ne sírj, mert a sorsnak szíve nincs!"
                   Szabó Zsuzsánna, Középajta


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 752. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.