Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2012.01.13.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 752. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2012.01.13. Közélet

Pénzt kaptak a községek
A.E. A megyei tanács által leosztott pénzek kiszámításakor úgymond a szolidaritás elvét alkalmazták, elsõsorban az olyan települések kaptak nagyobb összegeket, ahol valóban nagyon rossz állapotok uralkodnak. Némiképp örvendetes dolog, hogy a vidék községei nem ebbe a kategóriába tartoznak, sõt, azért részesül például Bardoc kiemelt támogatásban, mert Európai Uniós alapokból finanszírozott beruházás folyik.
A hozzáadott értékadóból visszaosztott öszszeg 80 százalékát a megyei pénzügy utalja a helyi önkormányzatokhoz, egy országos szinten meghatározott képlet alapján. A fennmaradó 20 százalék elosztásáról a megyei tanácsok döntenek.
Ennek függvényében: Bardoc 470.000, Bacon 330.000, Bölön 250.000, Vargyas 210.000, Nagyajta 150.000 lejt kapott. Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az elsõ, 2012-ben tartott rendkívüli tanácsülésen, január 6-án elmondta: "Annak ellenére, hogy a költségvetés teljes összege csökkent, a települések nem kapnak kevesebb pénzt, mint az elmúlt évben. Azokon a településeken, ahol a Bukarestben kidolgozott algoritmus értelmében irreálisan kis összegbõl kellene gazdálkodni, komoly segítséget nyújtottunk, hiszen ott sem állhat meg az élet”.  A tanácselnök kitért arra is, hogy a tavaly megkezdett Kultúrház- és Sportpálya felújító programok sikerére való tekintettel, a megyei önkormányzat 2012-ben is támogatást nyújt hasonló beruházásokra.

Ki hátráltatja és diszkriminálja a várost?
Barót a térség egyedüli városaként csupán 150.000 lejes támogatásban részesült, ezt a pénzösszeget azonban a város elsõ embere nevetségesen kevésnek tartja.
A megyei tanácshoz eljuttatott levelében a város polgármestere ezen nézeteinek ad hangot, a pénzek elosztásakor elsõsorban figyelembe kell venni a térség lakóinak számát és a beltelek nagyságát, más megyékben ezt hasonlóan határozzák meg. Itt azonban, – a városvezetõ leíása szerint –, figyelmen kívül hagyta ezt a megyei vezetés. A levél egyéb problémákat is tartalmaz: Barót területén 33,65 km megyei és községi út van. A  falusi utakra az elmúlt nyolc év alatt egyetlen pénzösszeget sem utaltak át, amelybõl ezeket a szakaszokat meg lehetett volna javítani – áll az elküldött levélben –, amely továbbá a 2011-es év legfontosabb megvalósításait is tartalmazza. 
Tömbházszigetelés a Rózsák-terén, 406.000  lej értékben, (a tömbházszigeteléshez nemcsak a hivatal adott pénzeket, az összeg nagyobb részét kormánypénzekbõl finanszírozták, valamint az ott lakók is hozzájárultak anyagilag a munkálatokhoz, a lakóbizottság összesen 80.000 lejt kell kifizessen). 
A városi szeméttároló bezárása, 30.000 lej (tavaly még azt lehetett hallani, hogy egyetlen lejébe sem kerül a bezárás az itteni adófizetõknek).
Területvásárlás turisztikai célokra, 62.000 lej.
A miklósvári kultúrház felépítése 350.000 lej (mindezt saját erõbõl finanszírozta a város).
Víz- és kanalizálási - ülepítõi hálózat feljavítása, 2.378.000 lej (a lassan négy éve futó közel 200 milliárdos pályázatnak tudomásunk szerint “ámen”, az elmúlt idõszakban ennyire futotta. Még mindig ásnak, fúrnak, toldanak, merõ lik az egész rendszer - ki a felelõs ezért?!
Ennek ellenére a város hagyni veszett egy közel 19 millió - becslések szerint 16 év költségvetése - eurós Uniós támogatást, amely ugyancsak a víz- és csatornahálózat modernizálásáról szólt. Miért nem állt be Barót a megyei integrált uniós vizes pályázatba, amelybõl a falvak kanalizálási problémáit is meg lehetett volna oldani ?!)
Egy terv elkészítésének a jóváhagyása, amely a kórház fejlesztését irányozza elõ, 34.000 lej, (remélhetõleg nem fog eltûnni a “sûlyesztõben” az erre elõirányzott pénz, és a terv mihamarabb, még május elõtt elkészül majd, hiszen a munkálatok elkezdéséhez bizony pénzeket kell lobbizni valahonnan. Ha az építéshez nincs pénz, a terv mit sem ér).
Mentõállomás terve, 25.000 lej.
Közvilágítás modernizálása 20.000 lej.
Városrendezési kataszter: 62.000 lej.
Kisebb beruházások, kultúrház feljavítása Köpecen és Bibarcfalván, útfoltozás, aszfaltozás. (Barót nem vett részt tavaly a megyei tanács által meghírdetett pályázatban, ami kultúrházak feljavítását támogatja, önrész ellenében. A város miért maradt ki ebbõl is?)
Kovászna Megye Tanácsának sajtóközleményében ez áll:
A tanácsülést megelõzõ polgármesteri találkozón Nagy István, Barót polgármestere aggályait fejezte ki a pénzelosztást illetõen. A városatya késõbb közölte, hogy a megyei tanács által elõirányzott 150.000 lejes támogatást viszszautasítja: Tamás Sándor hangsúlyozta, hogy a polgármester megfontolatlan kijelentése ellenére is támogatják az erõvidéki várost. Barót városa a pénzügytõl, valamint a megyei önkormányzattól több mint 1 millió lejt kap.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 752. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.