Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.12.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 750. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.12.30. Közélet

 Földünk sugara (tehát a magja és felülete közötti távolság) 6300-6400 kilométer között mozog. A magtól kiindulva köpenyszerûen, rétegesen rakódnak rá a különbözõ burkok. Szerencsés esetben, a legutolsó, a legkülsõ burok a humusz, az a réteg amely a növényi (de nemcsak !) élet fenntartásáért felelõs azaz maga a termõföld. Ennek a takarónak a vastagsága átlagosan 10-30 cm.
A humusz azon elbomlott növényi és állati testek összessége, amelyek egykor ott éltek, de elpusztulásuk után visszajutottak a földbe, és ott bonyolult biokémiai reakciók során beépültek és feljavították a talajréteget.
A humuszképzõdés nagyjából két lépcsõben zajlik le: elõször a a szerves anyag lebomlik, feloldódik, majd teljesen új vegyületeket képez. Mindez elsõsorban a talajlakó élõlények közremûködésének köszönhetõ, és így már érthetõ miért is tekint akkora szeretettel és megértéssel a biogazda ezekre az élõlényekre. Manapság a szabad természetben, humusz igazából csak a lombos-erdõkben és a szûzföldeken képzõdik, körülbelül 2,5-3 cm vastagságban ezer év alatt.
Házilag besegíthetünk a természetnek a komposztálással. Itt a reakciók, a szerves anyag nagyobb mennyisége és a megfelelõbb körülmények hatására sokkal hamarabb lejátszódnak, így kb. 9 hónap alatt a "tarkabarka hulladék" barnaföldé alakul. Ha azonban aktívátort, komposztstartert használunk 8-10 hét is elegendõ lehet az átalakuláshoz…vagy inkább a "csoda megtörténéséhez", - ahogy M.-L. Kreuter biokertész író-szaktanácsadó nevezi.
  Szeles Imre


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 750. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.