Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.12.30.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 750. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.12.30. Közélet

Amikor az Úr Jézus született
 Az én Jézuskám a bibarcfalvi óvodában született amior még a harminc centiméter magas padocskákon ültünk a sárga szekrény elõtt, és minden igyekezetünkkel a Székely Juliska óvónéni elvárásainak akartunk megfelelni. Hátra tettük a kicsi kezünket, lehet, hogy a szájunkat is nyitva felejtettük egy kicsit, úgy hallgattuk a Megváltó születését. Üstökös csillag ragyogott az égen s mutatta az utat a betlehemi rongyos istálló felé, mert a kicsi Jézus ott feküdt. A csillagot kísérték a napkeleti bölcsek, a pásztorok, a három királyok, a gazdagok. Ahol az üstökös megállt, oda mentek be. Üresen nem ment senki. Hódolattal volt tele a világ. A szegények mint mindig, a szeretõ szívüket, a pásztorok meleg bundát, pásztor furulyát, kicsi széket, gyümölcsöket, ennivalót, kicsi bárányt, a bölcsek bölcsességet, szép szavakat, istenfélelmet, a királyok jó illatot, aranyat, tömjént és mirhát vittek. Akkor nem éreztem, hogy nekem is adnom kellene valamit. Késõbb volt egy aranyos kicsi fiam nekem is, akit csókolgattam, szeretgettem, hiszen az édesanyja voltam, s megkérdeztem, hogy hát te mit adsz nekem? Édesanyám, nekem semmim sincs, felelte szomorúan. Adj lelkem, egy puszit. Nagyon boldogan adta azt a puszit. Tényleg van neki is amit adjon! Akkor nem gondoltam, hogy nekem is lesz könnyem töméntelenül érte, érette.
A nagybaconi cigányok egy karácsony reggelén énekelték Bibarcfalván a házunk elõtt, inkább az ajtó elõtt, hogy Amikor az Úr Jézus született, nem széna-szalmában csak szénamurhában, Áldja meg az Isten e háznak gazdáját, házi gazdasszonyát családjával együtt. Valahogy az is benne volt, hogy …kibe benne fekszik világ ura Jézus. Vajon tudja-e valaki még ezt az éneket?
2004. december 18-án meghalt az én uram, Benkõ József, a bányász. Élt 76 évet. Az özvegységem nem jár nagy bõséggel. Éltében egy fiatal fiút fogadott, hogy dolgozni segítsen. Ez volt a Hídász. Karácsony estéjén ketten ültünk az asztalhoz. Volt ünnepi vacsora, de karácsonyfa nem volt. János szó nélkül felállott, feltette a sapkáját, és kiment az ajtón, hátrafelé. Nem járhatott messze, mert hamar jött. Mint az angyal, úgy hozta a karácsonyfát, amire hátul a talpat is feltette. A menyem küldte a karácsonyi csomagban a cukorkát. Külön a Jánosét, s külön az enyémet. Ezek az asztalon voltak. János hamar felrakta a fára. A cukorkán már kötõ volt, a gyertya a tartóban volt. Egymással szemben ültünk. Felõlem egy szaloncukor, egy gyertya, egy csillagszóró, elõtte is egy gyertya, egy fényszóró s egy szaloncukor. Meggyújtotta rendre. Mi volt ez a bibarcfalvi református templom égig érõ szent ünnepéhez képest? Azért még is karácsonyfa volt, friss, fenyõillatú csillagokat szóró fenyõfa. Megkérdeztem: Honnan hoztad te? A kertmegül - suttogta, hogy valaki meg ne hallja. Az evésnél János eléhozta József bácsit. Elbeszéltem, hogy amikor 21 éves volt, elvitték munkaszolgálatra a lupeni kõszénbányába a nagyajtai Dombi Áronnal együtt. Elszöktek karácsony estéjén. Hazafele jöttek a hegyeken át, magasan a havasokon törtek a hóban a hidegben, félve a vadon között, hogy valahol észre ne vegyék. Alattuk látszottak a völgyben a falvak. Égtek a lámpák. Kolindáltak a románok, kihalszott az énekük. Karácsony volt ég s föld között. Világ ura Jézus! 
Szabó Zsuzsanna


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 750. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.