Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.12.09.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 747. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.12.09. Közélet

A 2012-re tervezett választási rendszer rövid bemutatása
A felelõsségvállalással elfogadandó törvény gyakorlatilag csak néhány technikai elemet szabályoz. Eszerint 2012-ben a parlamenti és önkormányzati választásokat egy idõben tartják, kormányhatározattal megállapított napon.
A választási jogosultság mind az önkormányzati választások, mind pedig a parlamenti választások esetében az állandó vagy legalább három hónappal korábban megszerzett ideiglenes lakhelyhez kötött, mind belföldön, mind pedig külföldön. Tehát a turisták nem szavazhatnak se itthon, se külföldön. Kivételt képeznek a választási bizottságok tagjai, akik a választási bizottság körzetében szavazhatnak, illetve a parlamenti jelöltek, akik, ha akarnak, szavazhatnak az egyéni választókerületükben.
Minden választópolgár hat cédulát fog kapni, kettõt a parlamenti, kettõt a megyei és kettõt a községi/ városi választásra, ezeket a szavazás után a választandó testületeknek megfelelõen három urnába dobja be.
Az önkormányzati választások esetén a polgármestert és megyei tanácselnököt egy fordulós rendszerben választják meg, azaz aki akár egy szavazattal többet kapott mint jelölttársai, azé a mandátum. A helyi és megyei tanácsosokat arányos, listás választási rendszer szerint választják meg. Itt létezik egy 5%-os küszöb, illetve a függetlenek számára az egy mandátumhoz szükséges szavazatmennyiség.
A képviselõk és szenátorok választása esetében annyi egyéni választókerületre osztják az országot, ahány mandátum lesz. E kerületekbe minden egyes politikai alakulat egy jelöltet állíthat. Pártok számára marad az 5%-os küszöb. A koalíciók számára a második párt esetében 3%-al, és minden újabb párt esetében 1%-al nõ a küszöb, ez viszont nem lehet több 10%-nál. Marad az alternatív küszöb is, amely értelmében legalább 6 képviselõi és 3 szenátori egyéni kerületben kell elsõ helyet elérni. A koalíciók számára nincs alternatív küszöb. A független jelöltek számára a küszöb az egyéni választókerületben érvényesen leadott szavazatok felének a megszerzése. Mandátumot szerez minden olyan jelölt, akinek szervezete elérte a küszöböt, és aki a körzetében leadott érvényes szavazatok több mint felét megszerezte. Az így szerzett mandátumokon kívül minden egyes politikai alakulat számára egy komplikált rendszerrel kiszámítják, hogy az általuk országosan szerzett szavazatok alapján hány mandátumra jogosultak, és a hiányzókat visszaosztás alapján juttatják a pártoknak.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 747. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.