Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.12.09.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 747. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.12.09. Közélet

Milliárdokra rúgó összegek
Albert Egon A kinnlevőségek behajthatóságának kérdése, ismét nyilvánosságra került, ez  már évek óta gondot jelent a városnak, nemrég közölték, hogy ez az összeg, amelyet a befizetetlen adók-és illetékek tesznek ki, nem is kevés. S valóban, ha figyelembe vesszük azt a sajnálatos tényt, hogy a 2011-es esztendõben százmilliárd alá csökkent Barót városának az öszköltségvetése, amibõl, ha kivesszük a célirányos pénzeket, akkor ötvenmilliárd lejt sem éri el ez az összeg - akkor bizony a most hiányzó pénzek szinte pótolhatatlanok.  Kérdés az is, hogyan engedhet meg magának a városkassza élén a városgazdával ekkora nagyzolást?
Az összeg amirõl szó van húszmilliárd lej körüli, amelynek nagyobb hányadát a volt bányavállalat tartozásai tesznek ki és az összeggel kapcsolatosan, úgy hírlik nem is igazán lehet számítani arra, hogy valaha megkapja a város az elmaradást, ez amolyan patthelyzet, amibõl sajnos csak vesztesen jöhetünk ki. Egyetlen megoldás az, ha ismét politikai kérdést csinálnak belõle, aztán szépen csöndesen az egész átáramlik a hivatalhoz, ami az ingatlanok részét illeti, ott majd eldöntik, további sorsukat. Újabb kõ a zavarosban, hogy mifelénk miként lehet “üzérkedni”, s eme tevékenységeknek milyen eredményei vannak köztudottak, lásd a potompénzért eladott buszmegállót, a fantom bevásárlóközpont ügyét, a bérbe adott bibarcfalvi strandot, vagy éppen a több éven át a város pénzén perelt volt Goscom épületeit, de a pusztulásra ítélt épületek látványa, mint például a köpeci volt bányavállalat egykori épülete is árulkodó.  Mindezekbõl a város semmit sem nyert, de egyesek azonban annál többet “kaszáltak” ebbõl. A lényeg mégis az, hogy pénzt veszített, veszít ezzel a hivatal. De képtelen behajtani  a tartozó a jogi és a fizikai személyektől a kinnlevõségeket is, az elõbbitõl, mert lehetetlen, az utóbbitól meg a - hogyan és miként? - kérdésben veszik el az összeg. A hétmilliárd (!) lejre rúgó ingatlanadók, amelyet a magánszemélyek halmoztak fel egyszerűen csak lógnak a levegõben. Miközben nincs pénz sportra, kultúrára, szociális tevékenységekre, hogy az önrészek kérdését ne is említsük. Igaz, a reális behajtható összeg talán ennél valamivel kisebb, érthetetlen azonban, hogy miként szembesülünk szinte évről évre ugyanezekkel a problémákkal?
De lehet, a nem megfelelõ szervezettséget, vagy az adósságok eltussolásából származó egyéni elõnyõket,  csupán a cégek, vagy a város legszegényebb rétegeinek a nyakába varrani? Miért van az, hogy a községek szinte mindenikében a kinnlevõségek behajtása nem okozott gondot csak nálunk, vajon mindez kimondottan az itteni embereken, vagy a gazda rátermettségén is múlik?


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 747. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.