Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.11.18.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 744. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.11.18. KözéletVajon az igazi rászorulók kapják?
A.E.  Liszt, puliszkaliszt, rizs, keksz, makaróni, tejpor kerül az alkalmi szekerekbe a képen látható baróti tûzoltóállomásnál. Itt raktározták el azokat az állami támogatásként érkezett élelmiszereket, melyek szétosztásra várnak.
A vidék központjában már kedden fel lehetett venni az élelmiszer csomagokat. Falvakon akadtak olyan helyek is, ahol már rég túlvannak ezen, de van olyan község is, mint például Bardoc, ahol még most mennek a “csomagok” után.
Szociális munkásoknak, kisnyugdíjasoknak, fogyatékosoknak és munkanélkülieknek jár
Megérdeklõdtük, hogy kik azok a személyek, akik a támogatásban részesülnek. Baróton a polgármesteri hivatalban Csiszér Gyöngyi irodavezetõtõl megtudtuk, hogy a 600/2009 és a 927/2011 törvény alapján a kis jövedelemmel, -nyugdíjjal, szociális segéllyel rendelkezõk, valamint a fogyatékkal élõ személyek élelmiszersegélyben részesülnek évente egy alkalommal. “A baróti polgármesteri hivatal a megyei tanáccsal kötött 4047/27.08.2011 szerzõdés alapján osztja szét a megyei tanácstól kapott tartós élelmiszereket a rászorulóknak.  A  segélyben részesülõk listáját a megyei tanács állította össze a június 30-ai kimutatás alapján, aki ezen a napon munkanélküli, szociális segélyben részesül, nyugdíjas (és 400 lej alatti nyugdíja van), fogyatékban szenved, az jogos a segélyre. A megyei tanács által leküldött lista alapján Baróton (a hozzátartozó falvakat is beleértve ) 495 szociális segélyben részesülõ személy, 106 munkanélküli, 131 kisnyugdíjas, és 131 fogyatékkal élõ személy részesül a finomlisztet, puliszkalisztet, rizset, tejport, kekszet, makarónit tartalmazó csomagban. A szociális segélyben részesülõknek már ezen a héten osztották a támogatást, pénteken (ma) kapják meg a munkanélküliek, hétfõn a fogyatékos személyek. Minden támogatásban részesülõt írásban értesítünk arról, hogy mikor és hol veheti át a csomagot, melyet csak személyesen adunk át, a személyazonossági igazolvánnyal” - tájékoztatott Csiszér.
Nagybaconban és Bardocon még nem osztották szét
Bacon községben 950 személy kap élelmiszercsomagot, melyet lapzártánk után (csütörtökön) osztanának szét, munkanapokon reggel 9 órától a polgármesteri hivatal mellett lévõ kultúrotthonnál. Bardocon még nem lehet tudni, mikor kapnak segélyt, hiszen mint megtudtuk, még el sem hozták a csomagokat. A támogatás körülbelül 850 személyt érint.
Mi a helyzet Vargyason, Nagyajtán és Bölönben?
Vargyas községben 242-en kaptak segélyt, két részben, elõször a lisztet, kekszet, tejport, makarónit, most pedig a puliszkalisztet és a kekszet adták át a rászorulóknak, a csomagok nagy részét (80%-át) már ki is osztották - tájékoztattak a polgármesteri hivatalnál. Nagyajtán még a szeptemberi hónap folyamán lerendezték azt, és 185 személy kapott ilyen jellegû támogatást. Olyan család is van, ahol mindenik családtag kap élelmiszercsomagot. Bölönben már több hete, hogy ki lehet venni, a községben 1078-an kaptak segélyt - tudtuk meg Rudolf Béla alpolgármestertõl.
Vajon az igazi rászorulók kapják?
Ha a vidék összlakosságát vesszük figyelembe, (eddigi hivatalos adatok szerint 30 ezer fõ), akkor az a pár ezer (4168) szociális és egyéb támogatásban részesülõ család valóban elenyészõ adat. Azonban ha községekre bontjuk le, akkor bizony néhol ijesztõek a számok. Fõként azoknál a településeknél, ahol a roma lakosság (Bölönpatak, Székelyszáldobos, Magyarhermány) aránya magas. Ezeken  helyeken valóban nagy gondot jelent a szociális kérdés. Érdekes adatnak tûnhet az is, hogy például egy öt fõs család miként tud megélni állami támogatásból, ám ha jól utánna számolunk, akkor egyes esetekben a szociális pénz, fûtéspótlék, anyasági (több gyerek esetén nagyobb az összeg) és egyéb juttatásokból bizony kijön legalább a minimál bér. Miközben akadnak olyan családok, akik napi kemény nyolc-tíz órai munkáért ugyanennyit kapnak. Így talán azoknak lehet igazuk, akik azt mondják, minek dolgozzak (?), segélybõl is meg lehet élni, fõként ha az embernek minimálisak az igényei.<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 744. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.