Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.11.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 743. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.11.11. Közélet

Újabb áttörés?
Az elmúlt hetekben mind a civil társadalom, mind a politikai elit, mind pedig a levéltárosi kutatói testületek össztüzet indítottak az RMDSZ ellen amiatt, hogy a képviselõi által benyújtott törvénytervezet visszaszolgáltatná az egyházaknak a tõlük elkobzott javakat. A diszkurzus nagyrésze szélsõ-nacionalista volt, az állam egységének megszüntetésére tett kísérlettõl nemzetbiztonsági fenyegetésig, nemzeti vagyon kirablásától a középkor visszahozásáig mindenféle vádakkal illették a képviselõket és a szervezetet. Az írott és elektronikus román média tele volt az ilyen jellegû dokumentumokkal. /Kedden a képviselõház plénumának napirendjére került a törvénytervezet vitája. Az ellenzék vezérszónoka a Hargita megyei Duºa szociál-demokrata képviselõ volt, aki szónoklatában elmondta mindazokat a nacionalista képtelenségeket, amiket korábban az össztûz képviselõi hangoztattak. Sajnos a Nemzeti Liberális Párt képviselõi sem maradtak el nagyon szövetségeseiktõl. Végül a képviselõház elfogadta azt az RMDSZ-es képviselõk által benyújtott törvénytervezetet, amely lehetõvé teszi az egyházaktól elkobzott levéltári anyagok visszaszolgáltatását.
A végszavazás után az ellenzék bejelentette, hogy megtámadja a törvényt az Alkotmánybíróságon. Tehát az Alkotmánybíróság józanságán és természetesen az államelnökén is áll majd az, hogy valóban visszakaphatják-e egyházaink a tõlük elkobzott levéltári anyagokat.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 743. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.