Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.11.11.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 743. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.11.11. KözéletA strand további sorsa a barótiakon múlik
A.E. ”Ez az a strand, amit Nagy István akarata ellenére is megépítettünk a baróti embereknek” - ez a felírat volt olvasható a múlt pénteken átadott, medencét védõ sátor egyik oldalára elhelyezett banneren.  A pénteki átadón az egyik baróti polgár meglepetten kérdezte, hol van a városvezetés? Hol van az elöljáró? - Nem jelentek meg - hangzott a tömör felelet.
Kiknek épült?
"Függetlenül attól, hogy hány esztendõbe került a kivitelezés, végül sikerült megvalósítani azt, amiért néhányan oly sokat dolgoztak. Ehhez a munkához rengeteg türelem kellett. Ami a legfontosabb, a mellékelt táblácskán lévõ utolsó egy mondat, és nekem az  fontos, hogy vegyék birtokukba a barótiak ezt a strandot, hiszen nekük készült, örvendjenek neki, talán ezzel is egy picit emelkedni fog az életminõség, használják egészséggel!”- foglalta össze röviden az elmúlt idõszakot Demeter János a Megyei Tanács alelnöke.
Számít, hogy ki építette?
Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, beszédében a következõket mondta: “Baróton, mint sok más esetben itt is elég sok gond volt, hercehurca, ezt gondolom a városban, és a környéken lakók biztosan ismerik - ezért nem is akarok mindenre kitérni - viszont, rendkívül aggasztó az, hogy értelmes beruházást sem akart a polgármester úr engedni ebbe a városba. Ezt azért merem elmondani, és azért mondtam az imént is itt, Önök közül valakinek, hogy azért tettük ki ezt a panót is, mert igenis a polgármester úr a szakminisztériumban, mert ott is jártunk, a miniszter elõtt, államtitkár elõtt ott kimondta azt, amit csak sejtettünk, hogy azért nem támogatja, mert ez úgymond az RMDSZ kezdeményezése. De ez nem egy helyes szemlélet, egy ilyen szemlélettel szembe kell fordulni, azért mert az emberek számára, a közösségek, a települések fejlesztése számára nem lehet szempont az, hogy az RMDSZ, vagy más kezdeményezte. Ha az ügy jó, ha különösen külföldrõl hozott uniós támogatásból tudjuk ezt megvalósítani, akkor még jobb, s tegyük hozzá még ehhez az önrészt is. Ugye korábban kifogás volt, hogy az önrész nagy, igen, nagy volt az önrész, de Kovászna Megye Tanácsa felvállalta ezt, és két millió eurót fordított arra, hogy az uniótól kapott pénz mellé hozzá tudjuk tenni a saját önrészt. Barót város esetében egyetlen egy lejjel sem járult hozzá ennek a beruházásnak a kivitelezéséhez, amely beruházás 650 ezer euróba került, amelybõl 225 ezer eurót a megyei tanács fizetett ki. Tehát itt csak jó szándékra lett volna szükség és segítõkészségre”.
Senki nem viszen el innen semmit!
“Nem az a nagy gond, hogy Nagy István polgármester MPP-s vagy nem MPP-s, nem az a gond, hogy Demeter János és én RMDSZ - esek vagyunk, ez nem kérdés. Az a kérdés, hogy egy közösségi ügyhöz hogy állunk hozza és itt mutatkozik meg az ember minõsége igazából. Emlékeznek Önök, hogy nézett ki ez a terület, hogy nézett ki ez az épület, egy évvel, egy fél évvel ezelõtt, emlékeznek? A barótiak biztosan, hogy emlékeznek. Igen, ezt szerettük volna megcsinálni! Megcsináltuk európai uniótól kapott pénzbõl, és Kovászna Megye Tanácsának támogatásával. Nem fog innen elvinni senki semmit, még a területet sem, ez az itteni embereké! - fûzte hozzá Tamás Sándor.
Mit adtunk, és mit kaptunk?
“Emlékeznek mennyi vita volt a helyi tanácsban a területért? Adják, nem adják, mi lesz, a megyei tanács elviszi és nem adja vissza. Azért kértük a területet ideiglenesen, hogy ezt a beruházást tudjuk véghezvinni, és szeretnénk ebben a hónapban, természetesen egyetértésben a helyi tanácssal  visszaadni a területet, hogy kerülhessen vissza Barót város tulajdonába. Van két fürdõ benne, a régi épületet teljes mértékben felújítottuk, öltözõk vannak, illemhelyek lettek, az épületben fürdõk is találhatók. Területrendezést hajtottunk végre, megcsináltuk a kerítést, látják ezt Önök is. Úgy érzem, hogy jó gazda módjára jártunk el, a kivitelezõk: Tartár László, Szõcs Gyula, Rácz Gábor, õk azoknak a cégeknek a vezetõi, akik itt dolgoztak.”
“Akiknek helyén volt az eszük”
A megyei tanács elnöke köszönetet mondott úgy az RMDSZ, mint az MPP helyi tanácsosainak, (a polgáriak közül egyébként egy tanácsos jelen is volt), amiért helyén volt az eszük, amikor ezt megszavazták: “Meg szeretném köszönni, úgy az RMDSZ, mind az MPP helyi tanácsosainak, mert azt azért el kell mondani, nem szabad elfelejteni, hogy ez nem tudott volna létrejönni, hogy ha az MPP helyi tanácsosainak (szám szerint kettõ) nincs helyén az eszük, hiszen 2/3 többségû döntésre volt szükség ahhoz, hogy ideiglenesen átadják ezt az ingatlan együttest”.
A strand, melynek jövõje a helyi vezetõink kezében
Pál-Szilágyi Zoltán (tanácsos) a városi tanács nevében köszönte meg a beruházást: "Ha a polgármester úr nincs is itt, de Barót város Tanácsa és a baróti emberek nevében megköszönöm, hogy ezt az építményt tetõ alá sikerült hozni, ehhez úgy a megyei tanács, mint sok baróti lakos segítsége játszott közre. Nagyon jól tudják azok a tanácsosok, akik a polgármester ellenkezésére is megszavazták ezt a határozatot, hogy megvalósuljon ez a beruházás.       


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 743. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.