Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.10.28.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 741. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.10.28. KözéletAhogy beköszönt az õsz, egyre többet gondolunk az elmúlásra. Reformáció nagyhetén és november elsõ napjaiban, egyre többet járjuk a temetõket. Szeretnénk, ha szeretteink sírjai gondozottak lennének, nehogy megszóljanak. Bár manapság az a szokás, hogy betonnal leöntetjük, már éltünkben, hogy utódainknak ne legyen gondja a sírunk gondozásával. Ki kapálja meg, hogy jöjjenek haza szeretteink? Nagyon elfoglaltak, élik a maguk zsúfolt életük, még a sírunk gondozásával is ne rójunk nyakukba nehéz terheket. Igyekszünk mi minden elrendezni, még életünkben. Manapság, egyre többet olvasunk és hallunk arról, hogy a temetõkbe ravatalozó házakat építenek. Nagyon nagydolog. Ez már uniós elõírás, mi a helyi Polgármesteri Hivatalokat terheli meg. Elõbb-utóbb ez is megoldódik, ha türelmesen várakozunk, hisz a lelkipásztor oda áll, ahová a koporsóban pihenõ atyánkfiát felravatalozták. Így tehát jó odafigyelni a temetõk felé vezetõ utakra is. Bardoc hívõ népe, évek óta álmodik. Álmodik arról, hogy a temetõbe vezetõ úton, temetések alkalmával, annak ellenére, hogy a falu csordája is ott jár ki a legelõre, esõs idõben nem kell sem gumicsizmát húznia a lábára, sem szégyenkeznie az idegenek elõtt, hogy gondozatlan a temetõ felé vezetõ út. Természetesen, minden temetés alkalmával az illetékesek mindent megtettek, hogy a körülmények elfogadhatóak legyenek.
Mondom, hogy az álom valóra vált 2011 októberében. Már az év elején, a helyi közbirtokossági gyûlésen megfogalmazódott, hogy egy járdát kell építeni a temetõ felé, a  Temetõ-utca sarkától. A járda elkészült. 120 méter hosszú és 1, 80 m széles. A munkálatok teljes összegét a Bardoc falu közbirtokossága fizette: 33.400, 00 új lejt.
  A helyi tanács is besegített, egy nap alkalmazottjaival és erõgépeivel. A falu vezetõsége az elsõ lépést megtette, hogy a temetõnket látogató atyánkfiai kulturált körülmények között juthassanak el szeretteik sírhantjaihoz. Erre az útra nagyon sokan rálépünk majd, vagy úgy hogy kísérünk valakit, vagy pedig minket fognak kísérni. Ezt az utat nem kerülhetjük el, ha a szülõföld szeretete marasztal, vagy hazahív minket.  Köszönet illeti a Bardoci Közbirtokosság minden egyes tagját, hogy az összeget megszavazták, a vezetõség tagjait, hogy szorgalmazták és mellé állottak, élén Sugár Imrével, Lõrincz Lõrinccel, Varga András - Barnával, Benkõ Leventével. A helyi tanács részérõl illesse köszönet Balázsi Dénes polgármester urat, s a tanács munkásait, de nem utolsó sorban a munkásokat, akik végezték a munkát, a Kovászna megyei út és hídjavító cég munkásait és vezetõségét. Adja Isten, hogy mindég legyen, aki megbecsülje is, mert megszerezni és megvalósítani valamit mindég könnyebb, mind megtartani. Isten gazdag áldása kísérje mindazok életét és munkáját, akik még név nélkül is tettek valamit, hogy ez a munka megvalósuljon.  Istené legyen érte a dicsõség.
   Bardoc, 2011 reformáció nagyhetén
Balázsi Zoltán, református lelkipásztor, Bardoc


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 741. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.