Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.10.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 740. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.10.21. Közélet

 Értesítés: a Saaten-Union vetõmag-forgalmazó cég hétfõn, okt.24-én 11 órától kukoricabemutatót szervez az árkosi Spicom parcelláján, ami Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felõli kijáratánál, a fõút mellett található. Minden érdeklõdõt szeretettel várnak.
A gabonaüszög a búza kikelés utáni állapotában fertõz. Hideg, nedves idõben a gabonanövényke hosszabb ideig van kezdeti stádiumban, így ilyenkor a fertõzés veszélye is nagyobb. A múlt héten bemutatott rézgálicos módszer hiányosságait, fõleg, hogy pont a hideg-nedves õszi idõjárás esetén nem hatásos, már az 1920- as években (Bodnár János - M.Kir. Biokémiai Int) bebizonyították, és azóta terjedtek el a speciálisabb csávázószerek.
Az elterjedtebb csávázóporok (Raxil, Sumi 8, Orius) közül csak az Orius ST 2 WS maradt érvényben, ennek dózisa: 150 gr/100 kg vetõmag. A folyékony csávázószerek közül megemlítjük a Tenazol, Dividend M030FS, Dividend Star 036, Nuprid Al 600FS, Nuprid Max Al 222 FS, Savage 5fs, Orius 6FS, Yunta 246FS stb.szereket. Az elmúlt évek során a pluszban bogárirtó hatású csávázószereket is kivonták - emlékezzünk csak a nemrég nagy port felkevert Furadan kukoricacsávázó szerre). A csávázást legmegfelelõbben a csávázógépben lehet megejteni, de ott ahol nincs rá mód ezt használni, jó egy betonkeverõ is, vagy egyszerûen csak ki kell teríteni a magot egy fóliára, kicsit benedvesíteni, majd a megfelelõ pormennyiséget egyenletesen szétosztani és figyelmesen elkeverni, hogy a szemekre jusson a csávázószerbõl. A porok többsége oldható is, vagy ha folyékony csávázószert használunk, a legkönnyebben egy háti permetezõbõl tudjuk egyenletesen kiszórni a szert, akár betonkeverõben, akár a fóliára kiöntött és forgatott mag esetében.             
Szeles Imre


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 740. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.