Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.10.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 740. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.10.21. Közélet

 Az idén második alkalommal sorra kerülõ Év Fája Romániában verseny erdõvidéki, háromszéki "benevezettje", a megközelítõleg háromszáz éves köpeci szil aljában sajtótájékoztatón való részvételre gyülekeztek hétfõn délután a megyei és több erõvidéki önkormányzat képviselõi, civil szervezetek tagjai, a kezdeményezõ baróti Elveszett Világ Egyesület több képviselõje, illetve a település apraja-nagyja, hogy tovább bátorítsák a szilre szavazókat. A faóriást a baróti Cimbora Napközi óvodásai "mérték fel", és mint kiderült a kerülete 7,36 méter, és 16 kisgyerek kellett ahhoz, hogy körülölelhessék. A kicsik után az ifjak következtek és tucatnyi EDISZ tag fogta körül a famatuzsálemet, majd a faölelõk sorát a három generációt is átfogó köpeci Demeter család zárta. Ifj. Demeter József hét személybõl álló családdal büszkélkedhet és örömmel hallgattak az ölelésre hívó szóra.
A "méréseket" követõen Demeter Zoltán, az Elveszett Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület titkára ismertette a szil benevezésének történetét, amelyet az idõközben elhunyt id. Antal Jenõ erdész- és vadásztechnikus javaslatára neveztek be. Demeter elmondta, hogy Jenõ bácsival, Lõrincz Sándor biológiatanárral és a ZIKE képviselõivel közösen, hét erdõvidéki óriásfa közül választották ki a szilt. Antal Jenõ még a választás elõtt jegyezte meg, hogy "ezekkel az adottságokkal a köpeci szil Székelyföld, Erdõvidék kistérségének egyik legnagyobb fája", és amennyiben ezt nevezik be, akkor bizonyosan meg fogják nyerni a versenyt - ismertette az egyesület titkára, hozzátéve, hogy az õ tanácsát követve jutottak el a verseny döntõjébe. Szomorú viszont, hogy Antal Jenõ bácsi már nem élhette meg a verseny végét, de amenynyiben sikerül megnyerni azt, a gyõzelmet mindenképp az õ emlékének szeretnék felajánlani.
"Már azért is komoly jelentõsége van, hogy erre a fára esett a választás, hiszen a szil egyike a Kárpát-kanyar ritka fáinak, mivel többek között az elmúlt évszázad közepén, de korábban is, komoly vészek tizedelték a fákat, így a Köpecen megmaradt óriás egy túlélõ, amelyet elkerült a betegség, ennyi idõn keresztül" - mutatott rá Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Ez a fa valószínûleg még láthatta a háromszáz évvel ezelõtt toborzó kurucokat, illetve tanúja volt 1848. december 9-én azoknak az eseményeknek, melyek nyomán máig él a mondás: "baj van Köpecen". Ezért nem fér kétség hozzá, hogy támogatni kell azt, hogy ez a fa elnyerje a díjat, és miután a tavaly egy Hargita megyei lett a gyõztes, külön üzenete lehet annak, hogy idén szintén egy székelyföldi óriás kapja majd ezt a kitüntetést, annak ellenére, hogy a szomszédos megyében egy 900 éves fa is van a "kihívók" között.
A köpeci szil ugyanakkor akár a székelység szimbóluma is lehetne, hiszen egy nagyon kemény fafajtáról van szó, amelybõl többek között kerékagyat készítettek - zárta gondolatait Tamás Sándor.
Gajai Ágnes, hídvégi matematika tanárnõ a nagymamájától halott történetekbõl osztott meg egy kis szeletet, ugyanis a ªerban Rozália néven született nagyszülõ 13 éves koráig a szil tövében egykor létezõ és mûködõ malmot körülvevõ gazdaságban élt. A pedagógus hozzátette, hogy még a hét folyamán felkeresik diákjaival a szilt, és elmondhatja, hogy máris sokan szavaztak az óriásra.
A voksokat egyébként október 30-ig lehet leadni, és lapzártakor köpeci szil a második helyen állt több, mint 100 szavazat hátránnyal az udvarhelyi vetélytársa mögött. Bíztatunk hát mindenkit, hogy vegyen részt a Szil népszerûsítõ kampányában. Ne szalasszuk el ezt a lehetõséget! Keressék a KÖPECI SZIL-t a www.evfaja.ro honlapon!

 Kovászna Megye Tanácsának
sajtóközleménye felhasználásával


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 740. lapszám "Közélet" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.