Kezdőlap Aktuális lapszám Archívum Laptörténet Hirdetés Impresszum Kapcsolat Linktár
 
2011.10.21.
Aktuális hírek
Közélet
Művelődés
Magazin
Sport

HIRDESSEN AZ ERDŐVIDÉKBEN!
Apróhirdetéseink 4 lejbe, míg keretes hirdetéseink négyzetcentimétere 1 lejbe kerül.
A Dr. Fábián László egyesület gondozásában megjelent Id. Antal István ny. lelkipásztor - A bardoci református egyház székely népe cimű könyve.
Részletekért klikk
Támogatónk
a Dr. Fábián László egyesület
Társoldalaink

Személyi jövedelemadója 2 %-ával támogassa a Dr. Fábián László Egyesületet!
Szükséges adatok:
Cod fiscal: 18244075
RO63OTPV300000279045RO01
Banca OTP Ag. Baraolt

<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 740. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához

2011.10.21. Aktuális hírek

Egyházi hírek
 Bardoc  Máthé Valentin Csaba újszülött, az ifj. Máthé Csaba és Boda Réka szülõk gyermeke október 15-én keresztségben részesült.

 Köpec  Urák Ernõ és Demeter Erzsébet jegyespár 2011. október 15-én házasságot kötött.

Keresztes Anita, a Keresztes József Levente és Szakács Viola szülõk gyermeke 2011. október 15-én keresztségben részesült.

 Nagybacon  Veres Jánosné Fosztó Anna 2011. október 15-én 77 éves korában elhunyt.

 Székelyszáldobos  özv. Kolumbán Albertné szül. Farkas Irén életének 76. évében 2011. október 13-án elhunyt.

 Barót  Unitárius Egyház: Életének 67., házasságának 44. évében elhunyt id. Pál András nagyajtai születésû baróti lakos. Temetése péntek du. 2 órakor lesz a baróti ravatalozó háztól

A bizonyos cél elérése érdekében folytatott intenzív, komoly fáradozást szoktuk buzgalmasságnak, buzgalomnak nevezni. Maga a szó képes értelmû, s így minden körülményes magyarázkodás nélkül is jól érzékelteti a fogalom hátterében meghúzódó felfokozott érzelmi állapotot. Attól nyer pozitív vagy negatív töltést, hogy mire irányul a buzgalom. Jól megválasztott cél esetén jelenti a töretlen lankadatlan szorgalmat, állhatatos kitartást, lelkesedést, csodálatot. Helytelen, erkölcsileg igazolhatatlan cél esetén pedig a féltékenységet, irigységet rosszindulatot. A Szentírás egyaránt használja Istennel és emberrel kapcsolatosan. Isten buzgalma elsõ renden azt jelenti, hogy következetesen, nagy kitartással, megalkuvás nélkül és semmi ellenvetést nem tûrve törekszik céljai megvalósítására. Isten és Izrael viszonya kizárólagos. Ebbõl eredõen az isteni buzgalom is kettõs megnyilvánulású: megjutalmazza a szövetségében hûségeset és megítéli a szövetségszegõt. Az emberi buzgóság pozitív jellemvonása, ha Istenen, illetve az õ akaratán, az õ törvényén tájékozódik. Ennek megfelelõen nagy elismeréssel szól a Biblia a missziós, a kegyelmi ajándékok elnyerésére irányuló, a másokat szeretõ és javukon fáradozó buzgalomról. Az építés helyett romboló buzgalmat, mint az irigység és civódás vagy akár a fanatizmusig elfajuló vakbuzgalmat viszont elítéli. A 12 tanítvány közül Simon az, akit Zélotának neveztek, ami buzgó embert jelent. Sok-sok buzgó emberre lenne szüksége minden közösségnek, a társadalomnak, hogy mindaz ami szép, hasznos és jó beépüljön a világba s az emberi szívekbe.


<<<Vissza az archivált cikkek lajstromához
<<<Vissza a(z) 740. lapszám "Aktuális hírek" rovatában megjelent cikkek lajstromához
A honlap arculatát tervezte Pálfi Csaba, programozta Takó István.